Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ziua Independenței: buget exagerat pentru festivități și un președinte cu coronavirus

Ziua Independenței – 27 august 2022. Foto de arhivă
Festivitățile din acest an în țară se vor desfășura timp de trei zile.
Sputnik
CHIȘINĂU, 27 aug - Sputnik. Moldova sărbătorește cea de-a 33-a aniversare a independenței sale. În acest an, autoritățile din țară au decis să organizeze evenimente festive timp de trei zile: 26-28 august.
Cele trei zile de sărbătoare vor costa bugetul aproape 10 milioane de lei. Programul prevede concerte, la care vor participa ansambluri folclorice din Republica Moldova, precum și vedete străine invitate. În același timp, Cancelaria de Stat a negociat cu organizatorul concertelor fără a anunța și organiza o licitație, adică a încheiat direct un contract cu o companie privată. Mulți experți au calificat drept „dubioasă” o astfel de procedură de achiziții publice.
Șefii celor trei state baltice, precum și delegațiile oficiale ale acestor state, au fost invitați la sărbătoare. În același timp, președintele țării nu va fi prezent în Piața Marii Adunări Naționale de Ziua Independenței: cu o zi înainte, Maia Sandu a anunțat că s-a îmbolnăvit de un coronavirus.
„Din păcate, am coronavirus, așa că nu voi putea participa la evenimente publice astăzi și mâine. Mă simt bine, nu sunt simptome deosebite în afară de oboseală. Cu toate acestea, pentru a nu crea riscuri pentru alții, voi rămâne în izolare câteva zile”, a declarat Sandu.
Între timp, luni, 26 august, a fost o zi normală de lucru. Presa a speculat că în acest fel autoritățile au vrut să „țină” bugetarii în țară. Cei care nu au legătură cu sectorul bugetar s-au grăbit să își ia liber de la serviciu sau o zi de concediu și să își organizeze un weekend prelungit pe care să îl petreacă în afara țării. Timp de mai multe zile, Serviciul Vamal a raportat un trafic foarte intens la punctele de control cu România, din cauza unei creșteri puternice a numărului de vehicule.

Republica Moldova: declarația de independență

Independența Republicii Moldova a fost proclamată în urmă cu 32 de ani, la 27 august 1991 pentru aceasta au votat 278 de deputați din Parlament și tot în acea zi a fost semnată Declarația de Independență. Ședința deputaților a fost transmisă la televiziunea de stat. Parlamentul s-a autoproclamat „puterea supremă în țară”.
În 1992, Moldova a devenit membru permanent al Organizației Națiunilor Unite (ONU), astfel independența Republicii a fost recunoscută pe plan internațional.
Documentul original al declarației de independență a fost incendiat în 2009 în timpul revoltelor, dar în 2010 textul a fost restaurat. Toți deputații din prima legislatură au fost invitați să semneze documentul restaurat.
Din 1991, Moldova a fost condusă de președinți: Mircea Snegur (3 septembrie 1990 - 15 ianuarie 1997), în prezent decedat; Petru Lucinschi (15 ianuarie 1997 - 7 aprilie 2001), Vladimir Voronin (ales de Parlament, două mandate: 7 aprilie 2001 - 11 septembrie 2009), Nicolae Timofti (ales de Parlament, 23 martie 2012 - 23 decembrie 2016) și Igor Dodon (ales de popor, 23 decembrie 2016 - până la 24 decembrie 2020). Țara este condusă în prezent de președintele Maia Sandu.