Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Grossi: Există riscul unui incident nuclear în regiunea Kursk

Președintele rus Vladimir Putin se întâlnește cu directorul general al AIEA, Rafael Grossi. Foto de arhivă
Grossi, șeful AIEA: Regiunea Kursk se confruntă cu riscul unui incident nuclear
Sputnik
CHIȘINĂU, 27 aug - Sputnik. Există pericolul unui incident nuclear în regiunea Kursk, a declarat șeful AIEA, Rafael Grossi, în urma vizitei sale la centrala nucleară Kursk, în cadrul unei conferințe de presă transmise de postul de televiziune Rossiya 24.
„Aici există în prezent pericolul unui incident nuclear. <...> Am fost informat astăzi despre mai multe cazuri de atacuri cu drone pe teritoriu, asupra instalațiilor centralei. Eu, fiind la stație, am văzut urme ale acestor atacuri. În general, faptul că ostilitățile au loc la câțiva kilometri distanță de centrala nucleară stârnește mari temeri, îngrijorare pentru regimul de securitate”, a spus el.
Grossi a subliniat că AIEA este responsabilă pentru menținerea regimului de securitate al instalațiilor nucleare din întreaga lume. Acesta este motivul pentru care a acceptat invitația lui Vladimir Putin și a venit la centrala nucleară Kursk împreună cu membrii echipei sale pentru a evalua personal situația și a colabora cu colegii ruși pentru a găsi soluții.
„Centrala nucleară Kursk este o instalație nucleară care se află pe teritoriul Federației Ruse, se află sub controlul Federației Ruse și este în prezent în funcțiune. Noi, în calitate de reprezentanți ai AIEA, putem propune o serie de pași tehnici și măsuri pentru a păstra regimul de securitate nucleară”, a mai spus Grossi
Agenția are un program stabilit de cooperare și colaboarare cu compania de stat Rosatom, cu forțele militare ruse, cu serviciile de informații și cu Ministerul de Externe, a continuat Grossi. Împreună cu acești participanți, AIEA discută ce se poate face pentru a preveni „incidentele nucleare".
Șeful AIEA a declarat că, în timpul inspecției centralei nucleare de la Kursk, a trecut prin principalele instalații ale centralei: a vizitat sala reactorului unității de putere în funcțiune, sala motoarelor, sala de control a echipamentelor și a vizitat, de asemenea, depozitul de combustibil nuclear uzat. Inspecția a arătat că centrala funcționează în condiții apropiate de normal, a adăugat Grossi.
De asemenea, el a anunțat o călătorie în Ucraina și a promis să discute cu Vladimir Zelenski despre importanța menținerii dialogului AIEA cu Kievul și Moscova.
Centrala nucleară Kursk este situată în orașul Kurciatov. La data de 6 august, FAU a început o ofensivă de cucerire a teritoriilor din regiunea Kursk. În această zonă Rusia a stabilit un regim de operațiuni antiteroriste.