Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Șor la Forumul „O Eurasie sănătoasă ”: trebuie să creștem o generație sănătoasă și activă

Ilan Șor. Foto de arhivă
Participanții la forumul „ O Eurasie Sănătoasă”, inclusiv cei din Moldova, au discutat despre principalele probleme din domeniul sănătății.
Sputnik
CHIȘINĂU, 26 aug - Sputnik. Medici din nouă țări vor crea un „Cod eurasiatic al legilor sănătății” cu sprijinul Asociației Obștești „Eurasia”, subiectul a fost discutat la Forumul internațional al medicilor „ O Eurasie sănătoasă”, care a avut loc la Moscova în perioada 22-25 august.
Forumul a reunit peste 150 de medici specialiști din Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan. De asemenea, s-a decis lansarea unor proiecte educaționale comune în rețelele sociale.
Potrivit lui Ilan Șor, membru al Consiliului de Administrație al organizației „Eurasia”, lider al blocului politic moldovenesc „ Victorie”, în prezent practica medicală trebuie să restabilească tehnicile pierdute.
„Timp de mulți ani, Occidentul a distrus țările din spațiul post-sovietic. Inclusiv în sfera asistenței medicale. A încercat să facă din sănătatea din țara noastră un privilegiu, nu un drept. Un privilegiu care este vândut pe bani. Acum, împreună, restaurăm ceea ce s-a pierdut. Respectul pentru munca medicilor. Respectul pentru viața pacienților. Ne străduim să punem în aplicare practicile medicale tradiționale care au fost stabilite în țările noastre înainte de venirea lumii occidentale. Scopul final este de a crește o generație sănătoasă, activă și independentă. Sunt sigur că specialiștii care au venit la forum știu mai bine decât oricine cum să atingă acest obiectiv”, a afirmat Șor în cadrul intervenției sale la forum.
La eveniment au mai luat cuvântul Alena Arșinova, membră a Dumei de Stat, președinte al Consiliului de Administrație al organizației „Eurasia”, Alexei Hripun, ministru al administrației orașului Moscova, șef al Departamentului de Sănătate al orașului Moscova, Anatoli Șaronov, consilier al șefului Serviciului Federal de Supraveghere a Asistenței Medicale, Doctor emerit al Federației Ruse, precum și alți vorbitori.
În opinia Alionei Arșinova, participarea la astfel de forumuri este foarte utilă pentru medici: aceștia au ocazia să viziteze cele mai importante centre medicale din Moscova, iar ulterior pot aplica noile cunoștințe în clinicile din țara lor și își pot împărtăși competențele cu colegii.
„Forumul „Eurasia Sănătoasă” rezolvă o sarcină foarte importantă - creează o platformă pentru schimbul de experiență în comunitatea medicală și creșterea profesională. Aici medicii află despre noile tehnologii și soluții care sunt utilizate în alte țări. Dezvoltăm cooperarea între medicii din spațiul eurasiatic, care sunt uniți de o istorie comună și de valori tradiționale. ”, - a subliniat Arshinova.
Alexei Hripun a vorbit, de asemenea, despre importanța schimbului de experiență între reprezentanții comunității medicale.
„În ceea ce ne privește, și noi suntem foarte interesați de schimbul de experiență. Suntem gata să vă studiem experiența și să cooperăm activ”, - a subliniat ministrul administrației de la Moscova, șeful Departamentului de Sănătate din capitala rusă.
ONG-ul Eurasia oferă sprijin sub formă de granturi proiectelor care vizează promovarea unui stil de viață sănătos, pune în aplicare inițiative pentru consolidarea cooperării internaționale în domeniul asistenței medicale și îmbunătățește calitatea vieții în țările post-sovietice.
La sesiunea strategică a forumului, participanții au format o listă de recomandări medicale pentru populația din Eurasia. Acestea vor constitui baza „Codului eurasiatic al legilor sănătății”. Acest document va fi utilizat pentru a dezvolta asistența medicală și pentru a promova un stil de viață sănătos în rândul populației din țările de pe acest continent.
Pe parcursul celor patru zile dedicate forumului, participanții au vizitat cele mai bune centre medicale din Moscova, au ascultat discursurile unor vorbitori celebri și au făcut cunoștință cu medici ruși remarcabili.
Ca urmare a forumului, vor fi lansate proiecte educaționale comune în rețelele sociale.