CHIȘINĂU, 26 aug - Sputnik. În Republica Moldova există un deficit acut de asistenți parentali profesioniști, informează presa locală.
Astfel, deficitul în țară este de 40%, iar în Chișinău ajunge la 60%, relatează sursa citând date ale Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
La începutul anului 2024, în țară erau 398 de asistenți parentali profesioniști. În grija lor se aflau 785 de copii, dintre care 667 erau plasați în familii din mediul rural. În zonele urbane trăiau 118 astfel de copii.
Secretarul de stat din cadrul Ministerului Muncii, Felicia Bechtolt, a precizat că, în prezent, sistemul duce lipsă de aproximativ 140 de asistenți parentali profesioniști.
Printre principalele motive pentru care asistenții profesioniști sunt reticenți în a se angaja se numără responsabilitatea ridicată și salariul scăzut. În prezent, salariul unui asistent parental profesionist este de aproximativ 5000 de lei (aproximativ 258 de euro). Cei care au diplome în medicină, pedagogie și drept pot primi mai mult: până la 7.000 de lei (360 de euro).
Indemnizații sunt prevăzute și pentru un copil: 1400 de lei (puțin peste 70 de euro), ceea ce, evident, nu este suficient.
În capitala Moldovei sunt angajați 27 de asistenți parentali profesioniști, care au grijă de 29 de copii.
Serviciul de asistență parentală profesionistă funcționează în Moldova din 2001. Acest serviciu este o alternativă la plasarea copiilor în instituții rezidențiale. Serviciul de asistență parentală profesională este conceput pentru a oferi protecție temporară unui copil aflat în situație de risc, precum și pentru a-l adapta la viața într-o familie.