Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Uniunea Europeană are nevoie de un nou tratat de pace, a declarat Lukașenko

Alexandr Lukașenko. Foto de arhivă
Lukașenko: Europa are nevoie de un nou tratat de pace pentru a trăi în liniște
Sputnik
CHIȘINĂU, 23 aug - Sputnik. Europa are nevoie de un nou tratat de pace pentru a trăi în liniște, a declarat vineri președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, la o întâlnire cu Nunțiul Apostolic, Ante Jozic.
„Este ușor pentru mine să vă vorbesc în calitate de reprezentant al unei confesiuni religioase, una dintre principalele confesiuni din Belarus, deoarece punctele noastre de vedere - conducerea Belarusului și Vaticanul - coincid practic, în special în ceea ce privește problemele de securitate. Securitatea în Europa. Pozițiile sunt perfect în concordanță. Și acest lucru este demonstrat de conflictul din Ucraina, unde avem aproape aceeași poziție. Sunt absolut de acord cu dumneavoastră și vorbim despre acest lucru de mult timp: Europa are nevoie de un nou tratat de pace pentru a trăi în liniște și a trăi așa cum trăim noi (indiferent cât de mult plângem, nu trăim rău), - avem nevoie de un nou tratat de pace, avem nevoie de o nouă pace, dacă pot spune așa, în Europa”, menționează serviciul de presă al lui Lukașenko, citând cuvintele acestuia pe site.
Cu toate acestea, șeful statului belarus, consideră că pentru aceasta nu este suficientă doar activitatea Bisericii Catolice.
„Este încă necesar ca țările europene să aibă lideri puternici, care să pornească de la faptul că ar trebui luate în considerare interesele propriilor popoare. Nu doar să se supună și să acționeze pentru a mulțumi pe cineva. Este necesar să urmărească interesele popoarelor lor. Însă, din păcate, să nu se supere pe mine, eu nu le văd”, a spus el.
Lukașenko i-a mulțumit lui Jozic pentru ajutorul acordat în eliberarea a treizeci de cetățeni belaruși după începerea operațiunii militare speciale în Ucraina. „Îl apreciem foarte mult și îl vom ține minte”, a spus el.
Președintele belarus a menționat, de asemenea, contactele sale cu șefii Sfântului Scaun.
„Îmi amintesc cu mare căldură întâlnirile mele cu Papa. Am fost norocos - toți liderii Bisericii Catolice, cu care m-am întâlnit, au fost, de asemenea, oameni foarte serioși și decenți”, a spus el.