CHIȘINĂU, 21 august - Sputnik. Unii dintre aliații NATO ai Ucrainei nu își îndeplinesc promisiunile de a accelera furnizarea de echipamente militare pentru Kiev, relatează Bloomberg, citând surse informate.
În iulie, peste 20 de țări, în marja summit-ului NATO de la Washington, au semnat un document de accelerare și coordonare a eforturilor colective de a oferi sprijin militar Kievului, acesta a fost publicat pe site-ul CE. În cadrul acestui document, părțile se angajează să ofere sprijin pentru a răspunde nevoilor urgente ale Ucrainei în domeniul apărării și securității, pregătirii militare și modernizării armatei. În plus, părțile intenționează să ajute Ucraina să mențină un nivel ridicat de capacități de apărare și descurajare în viitor.
„O serie de aliați NATO ai Ucrainei nu își îndeplinesc promisiunile de a accelera furnizarea de sisteme de apărare aeriană și alte echipamente militare”, se arată în materialul agenției.
Potrivit Bloomberg, câțiva dintre aliații NATO ai Ucrainei nu și-au îndeplinit încă angajamentele, pe care le-au reafirmat la summitul alianței de la Washington din iulie. Potrivit interlocutorilor agenției, acestea includ furnizarea a cel puțin cinci sisteme suplimentare cu rază lungă.
Potrivit autorilor materialului, este puțin probabil ca multe promisiuni să fie îndeplinite până în toamnă. Una dintre sursele Bloomberg a spus că sprijinul pentru Ucraina din partea aliaților rămâne inegal. Un alt interlocutor a adăugat că unii dintre aliații Kievului sunt în întârziere pentru livrarea de echipamente militare către Forțele Armate ale Ucrainei , ceea ce afectează negativ capacitatea de apărare a țării.
Rusia consideră că livrările de arme către Ucraina interferează cu reglementarea, implică direct țările NATO în conflict și „se joacă cu focul”. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a remarcat că orice marfă care conține arme pentru Ucraina va deveni o țintă legitimă pentru Rusia. Potrivit acestuia, Statele Unite și NATO sunt direct implicate în conflict, inclusiv nu numai prin furnizarea de arme, ci și prin pregătirea personalului în Marea Britanie , Germania , Italia și alte țări. Kremlinul a afirmat că aprovizionarea Ucrainei cu arme din Occident nu contribuie la negocieri și va avea un efect negativ.