Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia a înaintat pretenții Germaniei privind ancheta în atentatul asupra Nord Stream

Ministerul rus de Externe: Rusia a depus plângeri împotriva Germaniei în legătură cu ancheta privind detonarea conductei de gaz Nord Streams
Sputnik
CHIȘINĂU, 19 aug - Sputnik. Rusia a înaintat oficial pretenții împotriva Germaniei în legătură cu ancheta privind atentatul asupra Nord Streams, a declarat într-un interviu pentru RIA Novosti Oleg Tiapkin, directorul Departamentului III European al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei.
„Am ridicat problema îndeplinirii de către Germania și al altor țări care au avut obligații care decurg din convențiile antiteroriste ale ONU. În acest sens, au fost înaintate în mod oficial solicitări bilaterale corespunzătoare, inclusiv către Berlin”, a declarat diplomatul.
El a reamintit că autoritățile germane l-au dat în urmărire pe unul dintre presupușii autori ai sabotajului din Marea Baltică, care, la fel ca întregul grup, este cetățean ucrainean. În același timp, mass-media germană promovează teza că aceste persoane nu au legătură cu niciun stat, a continuat Tiapkin. În acest sens, el și-a exprimat convingerea că „ancheta germană va fi, de asemenea, închisă fără a dezvălui adevărații beneficiari ai atentatelor de la Nord Stream”. Rusia nu intenționează să accepte o astfel de stare de lucruri, a subliniat diplomatul.
Moscova caută negocieri în conformitate cu reglementările internaționale în vigoare, pașii următori vor depinde de reacția Occidentului, a conchis Tiapkin.

Diversiunea de la conducta de gaze „Nord Streams”

La 26 septembrie 2022 au avut loc explozii pe două conducte de gaz pe care Rusia le folosea pentru a furniza gaz Europei - Nord Stream și Nord Stream 2. În martie 2023, presa occidentală a publicat informații conform cărora sabotajul ar fi putut fi comis de un „grup pro-ucrainean”.
Potrivit publicațiilor germane, iahtul cu vele Andromeda, înregistrat în portul Brege de pe insula Rügen, ar fi fost folosit pentru pregătirea atentatelor. Se presupune că pe acesta au fost găsite rămășițe de explozibili octogenari adecvați utilizării sub apă.
Jurnaliștii cred că nava a fost închiriată de compania Feeria Lwowa, cu sediul în Varșovia, care a fost înființată în 2016 și înregistrată pe numele a doi ucraineni. În acest caz, procuratura germană a emis un mandat de arestare pe numele instructorului ucrainean de scufundări Volodymyr J. Acesta ar fi condus o mașină Citroen cu care grupul implicat în sabotaj s-a deplasat în jurul insulei Rügen la 8 septembrie 2022.
Una dintre publicații a postat fotografia acestuia, care a permis să se stabilească că este vorba despre scafandrul Vladimir Juravlev din Kiev. De asemenea, se presupune că acesta a avut drept complici un cuplu căsătorit - Svetlana și Evghenii Uspenski.
Wall Street Journal a relatat că ancheta germană privind atentatele de la Nord Stream se concentrează asupra fostului șef al forțelor armate ucrainene Valery Jalujnîi și a ajutoarelor sale. Publicația a scris că CIA ar fi aflat despre viitoarea operațiune și i-ar fi cerut lui Vladimir Zelenski să o anuleze. Acesta din urmă i-a dat un ordin corespunzător lui Zalujnîi, care l-a ignorat.
Casa Albă a refuzat să comenteze publicația, iar Zalujnîi însuși a negat în corespondența cu WSJ implicarea sa în sabotaj.