Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldova și Spania au finalizat procedurile de recunoaștere a permiselor de conducere

Cetățenii moldoveni care locuiesc în Spania își vor putea schimba permisele de conducere cu cele spaniole fără examene.
Sputnik
CHIȘINĂU, 19 aug - Sputnik. Republica Moldova și Regatul Spaniei au finalizat procedurile interne necesare pentru implementarea Acordului privind recunoașterea reciprocă și conversia permiselor naționale de conducere, semnat la Chișinău la 18 aprilie 2024, informează Ministerul Afacerilor Externe.
Ministerul Afacerilor Externe a precizat că documentul va intra în vigoare la 29 septembrie 2024.
Astfel, cetățenii moldoveni care locuiesc în Spania vor putea să își schimbe permisele de conducere moldovenești cu cele spaniole, fără a fi nevoiți să susțină examene teoretice sau practice, dacă acestea au fost obținute înainte de intrarea în vigoare a acordului.
Persoanele care doresc să obțină echivalentul spaniol pentru categoriile C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D și D+E vor trebui să promoveze un examen de control al aptitudinilor și comportamentului într-un ciclu închis și un examen de conducere pe drumurile publice deschise traficului general. Pentru autorizațiile eliberate după intrarea în vigoare a acordului, acestea trebuie obținute în statul în care solicitantul are reședința legală.
Permisul de conducere modificat va fi returnat autorității emitente.
Acesta este primul acord cu un stat membru al Uniunii Europene care prevede autentificarea documentelor prin schimbul de date digitale în timp real, direct între autoritățile competente din Moldova și Spania.