Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Memorialul de la Șerpeni a fost amenajat pentru aniversarea eliberării Moldovei de nazism

Complexul memorial „Capul de pod Șerpeni”. Foto de arhivă
Campania de amenajare a avut loc în cadrul pregătirilor pentru cea de-a 80-a aniversare a eliberării Moldovei de sub regimul nazist.
Sputnik
CHIȘINĂU, 19 aug - Sputnik. Mișcarea de căutare din Moldova cu suportul celora de la Casa Rusă din Chișinău au fost realizate lucrări de îmbunătățire a Memorialului „Capul de pod Șerpeni”.
Despre aceasta a comunicat șeful comitetului de coordonare „Victorie”, Alexei Petrovici.
Potrivit acestuia, au fost îngrijite mormintele din cimitirul militar și memorialul popular în amintirea ostașilor din Batalionul disciplinar separat nr. 13 al Frontului 3 Ucrainean. Cercetătorii au tăiat iarba, au udat copacii, au reînnoit vopseaua de pe obeliscuri.
Petrovici a adăugat că acțiunea a avut loc în cadrul pregătirii pentru sărbătorirea a 80 de ani de la eliberarea Moldovei de fascism. Astfel au fost aduse în forma corespunzătoare locurile sacre ale gloriei militare.
Anterior, la capul de pod au fost înhumate rămășițele a încă 15 soldați ai Armatei Roșii, găsite de căutători pe teritoriul Republicii Moldova. În total, peste 300 de rămășițe ale soldaților au fost înhumate la cimitirul militar din apropierea monumentului.
Cu ocazia aniversării eliberării vor fi inaugurate monumentele și memorialele refăcute în diferite regiuni ale țării.
„La douăzeci și patru august, la Chișinău va avea loc un marș dedicat celei de-a 80-a aniversări a eliberării capitalei. Participanții la marș vor merge de la monumentul eroilor până la Casa Ofițerilor, unde vor depune flori și vor lua parte la evenimente solemne”, a spus Petrovici.
În afară de solemnitățile care se vor desfășura la Chișinău, alte evenimentele vor avea loc la Capul de pod Șerpeni, precum și în alte orașe ale republicii.