Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Depozit de muniție din perioada celui de-al doilea război mondial descoperit în Moldova

În Moldova, într-un cimitir militar a fost descoperit un depozit de muniție din cel de-al doilea război mondial
Sputnik
CHIȘINĂU, 18 august – Sputnik. În timp ce pregăteau teritoriul cimitirului militar din Șerpeni pentru evenimente festive dedicate împlinirii a 80 de ani de la eliberarea Moldovei, activiștii Comitetului Victoriei au descoperit un depozit de muniții din Marele Război Patriotic, a declarat președintele comitetului Alexei Petrovici.
Săptămâna viitoare, pe 24 august, Moldova va sărbători 80 de ani de la eliberarea de sub fascism. Din 2017, Comitetul Victoriei este responsabil cu organizarea de sărbători și evenimente dedicate sărbătoririi eliberării de sub ocupație.
„În Șerpeni, în timp ce replantam copaci, a fost găsit un depozit de muniție la o adâncime de doar 50 cm. Această descoperire ne-a șocat chiar și pe noi, participanții cu experiență”, a menționat Petrovici pe canalul său Telegram „Soldier of Victory”.
Potrivit acestuia, muniția a rămas în pământ timp de 80 de ani, iar în tot acest timp oamenii, neștiind pericolul, au mers chiar deasupra lor.
Serviciile de urgență au fost chemate la fața locului pentru a investiga în continuare și a elimina muniția recuperată.
Capul de pod Șerpeni, situat pe malul drept al râului Nistru , lângă satul Șerpeni, a jucat un rol cheie în eliberarea regiunii în aprilie 1944 datorită trupelor sovietice de pe fronturile 2 și 3 ucrainene. În 1985, după descoperirea unei gropi comune de soldați sovietici, s-a decis crearea unui Memorial al Gloriei Militare.
Complexul memorial „Capul de Pod Șerpeni” a fost deschis la 22 august 2004, se află la 70 de kilometri de Chișinău .
Căutarea și reîngroparea rămășițelor soldaților care au eliberat Moldova de fascism continuă și astăzi.
La începutul Marelui Război Patriotic, Moldova a devenit una dintre primele republici sovietice care a luat lovitura inamicului. În noaptea de 22 iunie 1941, aeronavele naziștilor și ale aliaților acestora, printre care România și Ungaria , au început să efectueze raiduri pe teritoriul RSS Moldovenești. În timpul ocupației naziste, fiecare al zecelea rezident al republicii a fost supus torturii - 207 mii de oameni, dintre care 23 mii au murit. Aproximativ 200 de mii de oameni au murit de foame și boli în primii doi ani de ocupație în Moldova, iar aici au fost create 49 de lagăre de concentrare. Aproximativ 400 de mii de băștinași ai Moldovei au luptat în Armata Roșie, isprăvile a 250 de mii dintre ei au fost premiate, 19 oameni au devenit Eroi ai Uniunii Sovietice.