Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Germania va reduce ajutorul militar acordat Ucrainei

FAS: Germania va reduce ajutorul militar acordat Ucrainei conform bugetului actual
Sputnik
BERLIN, 17 august - Sputnik. Germania este nevoită să reducă asistența militară acordată Ucrainei, conform actualei planificări bugetare a guvernului german, iar acum nu sunt alocate noi fonduri în aceste scopuri, scrie ziarul german Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), citând documente.
Motivul pentru aceasta este măsurile de reducere a costurilor luate de Cancelarie și Ministerul Finanțelor, relatează ziarul.
Se precizează că materialele deja aprobate vor fi în continuare furnizate, dar cererile suplimentare din partea Ministerului German al Apărării nu vor mai trebui aprobate, conform ordinului cancelarului german Olaf Scholz.
Potrivit publicației, ministrul de finanțe Christian Lindner a trimis o cerere corespunzătoare ministrului german al apărării , Boris Pistorius, într-o scrisoare din 5 august .
Situația pentru Ucraina s-ar putea înrăutăți și în viitorul apropiat, deoarece sprijinul militar planificat va fi redus la aproape jumătate anul viitor, iar în 2027 la mai puțin de o zecime din volumul actual, clarifică ziarul.
Se observă că din punctul de vedere al Ministerului German de Finanțe, totul arată diferit. Din scrisoarea lui Lindner din 5 august, pe care ziarul o are la dispoziție, rezultă că șeful Ministerului German de Finanțe nu se așteaptă la o încetare bruscă a finanțării Ucrainei. Cu toate acestea, banii vor veni acum nu de la bugetul federal, ci din depozitele înghețate ale băncilor centrale rusești, explică publicația.
Rusia consideră că livrările de arme către Ucraina interferează cu reglementarea, implică direct țările NATO în conflict și „se joacă cu focul”. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a remarcat că orice marfă care conține arme pentru Ucraina va deveni o țintă legitimă pentru Rusia. Potrivit acestuia, Statele Unite și NATO sunt direct implicate în conflict, inclusiv nu numai prin furnizarea de arme, ci și prin antrenarea personalului din Marea Britanie , Germania, Italia și alte țări. Kremlinul a afirmat că aprovizionarea Ucrainei cu arme din Occident nu contribuie la negocieri și va avea un efect negativ.