Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ziua Cunoștințelor: școlile își vor stabili singure data la care va începe anul școlar

Primul sunet. Foto de arhivă
Prima zi a lunii septembrie din acest an este duminică, Ministerul Educației și Științei a emis o circulară prin care le permite școlilor să organizeze careuri școlare pe 2 septembrie.
Sputnik
CHIȘINĂU, 16 aug - Sputnik. Careurile școlare, dedicate începerii anului școlar 2024/2025, pot fi organizate de școli pe 1 sau 2 septembrie, deoarece prima zi a lunii septembrie va fi duminică.
Prevederea este cuprinsă într-o circulară emisă de Ministerul Educației.
Se menționează că decizia va fi luată de fiecare instituție de învățământ după consultarea comunității școlare.

„Ministerul Educației și Cercetării a emis o circulară prin care instituțiile de învățământ, urmare a hotărârii Consiliului profesoral, sunt în drept să decidă ora și data desfășurării careului și a primei lecții din noul an de studii”, se menționează în comunicatul ministerului.

La fel, școlile pot să decidă formatul careului, dar și a activităților care vor avea loc în sălile de clasă în prima zi a anului de studii 2024-2025.
În ceea ce privește salarizarea, munca de duminică va fi plătită pentru o zi liberă în timpul perioadei de vacanță.
Tema primei lecții din noul an școlar pentru elevii din clasele I-XII este „Împreună pentru pace” și este obligatorie pentru toate școlile publice și de stat. Materialele didactice adaptate vârstei, elaborate cu sprijinul Consiliului Europei, au fost recomandate directorilor de școli pentru organizarea și predarea lecției tematice.