Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Hamas spune că nu renunță la discuțiile de armistițiu

Hamas: mișcarea nu refuză negocieri, ci cere încetarea focului
Sputnik
CHIȘINĂU, 16 august – Sputnik. Mișcarea palestiniană Hamas nu refuză negocieri în capitala Qatarului privind un armistițiu în Fâșia Gaza, ci cere încetarea focului în enclavă, a declarat Hussam Badran, membru al Biroului Politic al mișcării palestiniene Hamas, pentru RIA Novosti.
Egiptul, Qatarul și Statele Unite au cerut Israelului și Hamas să reia discuțiile de încetare a focului în perioada 14-15 august. Liderii celor trei țări au declarat că sunt gata să prezinte o propunere finală pentru a ajunge la un acord. Marți, reprezentantul mișcării în Liban, Ahmed Abdel Hadi, a declarat pentru RIA Novosti că conducerea mișcării a decis să nu participe la negocierile viitoare. Miercuri, el a subliniat pentru RIA Novosti că șeful biroului politic Hamas , Yahya Sinwar , nu a transmis prin intermediari niciun mesaj legat de viitoarele negocieri de armistițiu din Fâșia Gaza de joi. După cum a anunțat joi RIA Novosti, consilierul de birou al lui Netanyahu Dmitri Gendelman, delegația israeliană a sosit la Doha pentru negocieri privind încetarea focului în Fâșia Gaza și schimb de ostatici.
„Mișcarea (Hamas – n.red.) nu respinge principiul negocierilor în ansamblu, contrar declarațiilor propagandei sioniste (n.red. israeliene), și cere un plan operațional care să asigure succesul acestor eforturi și să conducă la un capăt efectiv al agresiunii”, a spus Badran.
Interlocutorul agenției a subliniat că orice negocieri ar trebui să se bazeze pe un plan clar de implementare a punctelor convenite anterior. El și-a exprimat îngrijorarea că partea israeliană va amâna procesul de negocieri pentru a continua ostilitățile în enclava palestiniană.
„Conform mișcării, adevăratul obstacol în calea obținerii unui încetare a focului este evaziunea continuă a Israelului și sprijinul necondiționat al administrației SUA, care este indisolubil legat de poziția lui Netanyahu”, a adăugat Badran.
Membrul Biroului Politic al mișcării palestiniene a menționat, de asemenea, că Hamas a răspuns în mod repetat la inițiativele internaționale de încetare a focului din Fâșia Gaza, inclusiv inițiativa președintelui SUA Biden și rezoluția corespunzătoare a Consiliului de Securitate al ONU .
„Totuși, ocupația (Israelul) refuză în continuare să ajungă la un acord serios și insistă să-și continue crimele din Fâșia Gaza, ignorând toate apelurile pentru încetarea războiului... Orice acord trebuie încheiat cu o încetare completă a focului, cu o încetare completă a focului. retragerea trupelor din Fâșia Gaza, întoarcerea persoanelor strămutate și reconstrucție, precum și în schimbul de prizonieri”, a subliniat Badran.
Pe 7 octombrie 2023, Israelul a fost supus unui atac cu rachete fără precedent din Fâșia Gaza. După aceasta, luptătorii din mișcarea palestiniană Hamas au intrat în zonele de frontieră, au deschis focul asupra militarilor și civililor și au luat peste 200 de ostatici. Potrivit autorităților, aproximativ 1,2 mii de oameni au murit.
Forțele de Apărare Israelului au lansat operațiunea Iron Swords în Fâșia Gaza, care a inclus atacuri asupra țintelor civile. Israelul a anunțat blocarea totală a enclavei: aprovizionarea cu apă, electricitate, combustibil, alimente și medicamente au fost oprite. Fâșia Gaza a fost efectiv împărțită în părți de sud și de nord, Israelul efectuând o operațiune la sol în Rafah , care este considerată ultima fortăreață a Hamas.
Potrivit Ministerului Sănătății din Fâșia Gaza, din 7 octombrie 2023, numărul persoanelor ucise în loviturile israeliene a depășit 40 de mii de persoane, iar numărul răniților este de peste 92,4 mii.
Ministerul rus de Externe a cerut părților să înceteze ostilitățile. Potrivit poziției Moscovei , o soluționare este posibilă doar pe baza unei formule aprobate de Consiliul de Securitate al ONU cu crearea unui stat palestinian în granițele din 1967 cu capitala Ierusalimului de Est .