Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Tarlev: Moldova nu trebuie să cedeze altor state sistemul său de generare a energiei

Fostul prim-ministru moldovean a evaluat ultimele evoluții legate de companiile de distribuție a energiei RED Nord, FEE Nord, Termoelectrica.
Sputnik
Securitatea energetică este o direcție strategică importantă pentru orice țară. Informațiile apărute în mass-media despre planurile autorităților de a ceda unui alt stat întreprinderile energetice implicate în producerea și distribuția energiei electrice în regiunile de nord ale Republicii Moldova sunt alarmante. Această opinie a fost exprimată de Vasile Tarlev, fost prim-ministru și lider al partidului Viitorul Moldovei, în cadrul unei discuții cu Sputnik Moldova.
„Ceea ce se întâmplă la Termoelectrica este un sacrilegiu și lipsă de profesionalism. Este trădare, este o bombă cu ceas. Ei pur și simplu fură bani de la consumatori la tarife umflate. Nu poți să procedezi așa cu proprii cetățenii”, a spus Tarlev.
El consideră că întreprinderea are nevoie de schimbări și reforme radicale. Modernizarea completă va permite creșterea producției de energie electrică de cel puțin două ori, iar reformele vor reda încrederea cetățenilor în întreprindere.
„În prezent, tarifele pentru căldură și electricitate sunt supraevaluate cu 50-70 la sută. Oamenii sunt prostiți, furați și înșelați. Acest lucru trebuie să înceteze”, a declarat Tarlev.
Politicianul este îngrijorat nu doar de transferul sistemului energetic al Moldovei către alte state, ci și de transferul infrastructurii cheie. El consideră că statul ar trebui să controleze portul din Giurgiulești, calea ferată, aeroportul din Chișinău și aerodromul din Mărculești.
Vă reamintim că premierul român, Marcel Ciolacu, și-a exprimat intenția de a cumpăra companiile moldovenești RED Nord și FEE Nord. Ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov, a salutat această intenție și a precizat că RED Nord și FEE Nord au fost excluse din lista obiectelor de stat care nu sunt supuse privatizării.
Anterior, au fost descoperite nereguli în valoare de milioane de dolari la Termoelectrica, cel mai mare producător de stat de energie termică și electrică.