CHIȘINĂU, 15 aug - Sputnik. Cancelarul german Olaf Scholz va efectua o vizită de lucru în Republica Moldova, a anunțat serviciul de presă al șefului statului.
Peluza este din nou în pericol?
Vizita va avea loc pe 21 august, la invitația președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.
„Această vizită subliniază relațiile bilaterale puternice dintre cele două țări, Germania fiind unul dintre cei mai importanți parteneri ai Republicii Moldova în procesul de modernizare și aderare a țării noastre la Uniunea Europeană”, a declarat serviciul de presă al președintelui.
Ultima vizită bilaterală a cancelarului german în Republica Moldova a avut loc acum 12 ani, când Angela Merkel a venit la Chișinău. Vizita ei a fost marcată de o situație stânjenitoare: când aproximativ 20 de metri pătrați de gazon proaspăt rulat au fost furați de pe banda de separare care duce spre aeroportul din Chișinău.
În mai 2024, Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în Germania, unde s-a întâlnit cu președintele Frank-Walter Steinmeier și cu cancelarul Olaf Scholz. Iar la Leipzig, ea a primit 25.000 de euro drept Premiul Robert Blum pentru Democrație.
Liderii din Letonia, Lituania și Estonia își vor prezenta succesele obținute
De Ziua Independenței Republicii Moldova, pe 27 august, la Chișinău sunt așteptați liderii statelor baltice: președintele estonian Alar Karis, președintele leton Edgars Rinkevics și președintele lituanian Gitanas Nausedu.
„Prezența acestor lideri la Chișinău este o dovadă a sprijinului constant și ferm pe care statele baltice îl acordă Republicii Moldova pe parcursul nostru european”, a declarat serviciul de presă al președintelui moldovean.
Potrivit autorităților moldovenești, „statele baltice, care sunt membre ale Uniunii Europene din 2004, sunt un exemplu de succes în creșterea nivelului de trai datorită apartenenței lor la UE. Printre succesele remarcate se numără creșterea de trei ori a salariilor reale în douăzeci de ani și reducerea la jumătate a ratei sărăciei.
Conform datelor oficiale, în anul următor aderării la UE, aproximativ 58 de mii de persoane au părăsit Lituania, 15 mii de persoane au părăsit Letonia și mai mult de patru mii de persoane au părăsit Estonia. Lituania este în continuare lider între cele trei state baltice în ceea ce privește emigrarea forței de muncă. Letonia este pe locul al doilea, iar Estonia pe locul al treilea. Majoritatea locuitorilor din aceste țări pleacă în alte țări ale UE în căutarea unor salarii mai mari și a unor standarde de viață mai bune.