Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Fitch a retrogradat nivelul ratingului de credit al Ucrainei

Logo-ul Fitch Ratings. Foto de arhivă
Fitch a retrogradat ratingul Ucrainei la nivelul „default limitat” (RD)
Sputnik
CHIȘINĂU, 15 aug - Sputnik. Agenția internațională de rating Fitch Ratings a retrogradat ratingul Ucrainei pentru riscul de nerambursare al emitentului (IDR) pe termen lung în valută la „RD” (Restricted Default) de la „C” anterior, se arată într-un comunicat al agenției.
Ratingul pe termen lung în monedă locală a fost menținut la „CCC-”, iar IDR-urile pe termen scurt în ambele monede la „C”. Ratingul pentru plafonul de țară a fost menținut la „B-”.
Agenția a retrogradat ratingurile IDR ale țării de la „CC” la „C” abia la sfârșitul lunii iulie.
În ceea ce privește prognoza, agenția nu face nici una pentru ratingurile suverane de nivelul 'CCC+' și mai jos.
„Retrogradarea ratingului pe termen lung al Ucrainei privind riscul de nerambursare al emitentului în monedă străină are loc ca urmare a expirării perioadei de grație de 10 zile pentru plata cuponului aferent eurobondului 2026 în valoare de 750 milioane USD scadent la 1 august. Aceasta înseamnă apariția unui eveniment de neplată în conformitate cu criteriile Fitch pentru IDR-ul suveran, precum și pentru ratingul individual al titlului afectat”, se arată în comunicat.
Deputatul Radei Supreme, Yaroslav Zheleznyak, a raportat în iulie că parlamentul ucrainean a adoptat un proiect de lege privind restructurarea care permite guvernului să suspende plățile datoriei de stat externe până în octombrie. Prim-ministrul ucrainean Denis Șmîgal a declarat la 22 iulie că țara a ajuns la acorduri cu un comitet al deținătorilor de euroobligațiuni privind restructurarea datoriei. Cabinetul de miniștri ucrainean a suspendat de la 1 august plata dobânzilor la obligațiunile de stat străine din 2018.