Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Candidații la președinție vor putea colecta semnături electronice

Semnătură. Foto de arhivă
CEC a comunicat cum va funcționa sistemul de colectare a semnăturilor electronice pentru candidații la președinție.
Sputnik
CHIȘINĂU, 15 aug - Sputnik. La alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024, colectarea semnăturilor în susținerea candidaților la președinția Republicii Moldova va fi permisă suplimentar prin intermediul sistemului informațional „Lista semnăturilor electronice”, a comunicat Comisia Electorală Centrală (CEC).
Confirmarea înregistrării și semnării în sistem va fi posibilă doar cu semnătură electronică sau mobilă, prin intermediul Serviciului de autentificare și control al accesului MPass.
Astfel, grupul de inițiativă va depune foi de semnături pe suport de hîrtie cu minim 15 000 de semnături valabile ale susținătorilor, conform prevederilor legislației electorale, iar diferența de pînă la 25 000 de semnături poate fi colectată electronic.
Funcționalitatea semnăturii electronice a candidatului desemnat va fi activată imediat după ce grupului de inițiativă constituit în sprijinul candidatului i se eliberează certificatele pe suport de hârtie și formularele foilor de semnături pe suport de hârtie. Procesul de colectare a semnăturilor va fi oprit după ce foile de semnături pe suport de hârtie sunt primite pentru verificare, dar nu mai târziu de 30 de zile înainte de ziua alegerilor.
Un alegător poate susține mai mult de un candidat prin semnătură pe foile de semnături, dar nu poate susține același candidat prin semnătură de două sau mai multe ori.