Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Sursa: Kurzii și armata siriană au ajuns la un acord cu ajutorul Rusiei

Kurzii, cu ajutorul Federației Ruse, au ajuns la un acord cu armata siriană la Hasakah
Sputnik
DAMASC, 14 august - Sputnik. Forțele Democratice Siriene, susținute de SUA, au ajuns la un acord cu conducerea armatei siriene din provincia Al-Hasakah din nord-vestul Republicii Arabe Siriene prin medierea armatei ruse, a declarat o sursă siriană pentru RIA Novosti.
Săptămâna trecută, pe fondul ciocnirilor dintre unitățile SDF și triburile arabe din Deir ez-Zor, poliția kurdă a blocat „piața securității” controlată de armata siriană din Al-Hasakah, centrul administrativ al provinciei cu același nume, și a blocat drumurile care duc la aeroportul din orașul Qamishli.
„SDF a ridicat blocajul din Al-Hasakah și Qamishli, care a fost instalat în urmă cu aproximativ o săptămână. Mașinile cu apă au început să intre în aceste zone a negocierilor cu SDF pentru ridicarea blocadei din piața de securitate din Al-Qamishli”, a spus sursa.
Potrivit interlocutorului agenției, cordonul a fost ridicat și din zonele rezidențiale din Qamishli, unde trupele kurde au interzis în ultimele zile transportul de apă și alimente.
Miercuri, o sursă de teren siriană a declarat pentru RIA Novosti despre luptele dintre detașamentele tribale arabe și SDF kurde în mai multe localități din provincia Deir ez-Zor de la granița cu Irakul și în apropierea bazei militare americane din zona câmpului Koniko. Triburile au reușit să stabilească controlul asupra unui număr de așezări importante din punct de vedere strategic, dar cu sprijinul armatei americane, odată cu sosirea întăririlor, SDF-ul a preluat controlul asupra majorității teritoriilor. Mai târziu, au reluat luptele dintre grupurile tribale și SDF.
De la începutul războiului din Siria, conducerea SDF-ului kurd și-a declarat autonomia și independența față de autoritățile oficiale de la Damasc în teritoriile pe care le controlează în nordul și nord-estul țării, solicitând sprijinul armatei americane. Triburile arabe care trăiesc în provinciile nordice ale țării s-au pronunțat împotriva puterii kurzilor și a prezenței Statelor Unite, declarând nevoia de a păstra integritatea țării și de a expulza „forțele de ocupare” ale coaliției occidentale. Damascul oficial nu recunoaște administrația autonomă din nord-estul Siriei.