Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Parlicov: gazul poate ajunge în Transnistria prin Turcia

Șeful Ministerului Energiei a spus ce intenționează să facă guvernul pe piața gazelor naturale în timpul regimului de alertă maximă.
Sputnik
CHIȘINĂU, 14 aug - Sputnik. A fost declarat regim de alertă maximă în sfera aprovizionării cu gaze naturale din cauza riscului potențial de aprovizionare cu combustibil a regiunii transnistrene, a declarat șeful Ministerului Energiei, Victor Parlicov.
„Dacă se întâmplă ceva, furnizarea întregului volum de gaze, care este de 40 de milioane de metri cubi pe zi, poate fi oprită, ceea ce va crea un deficit în regiunea europeană. În cazul nostru, în regiunea transnistreană nu există alt contract decât cel cu Gazprom”, a declarat el pentru Radio Moldova.
În același timp, ministrul a spus că o astfel de evoluție ar avea un impact negativ asupra locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, însă guvernul moldovean are soluții pentru toate situațiile potențiale de criză.
Parlicov a spus că, în pofida ostilităților de pe teritoriul Ucrainei, infrastructura de gaze a fost protejată de orice distrugere în masă. Totuși, dacă acest lucru se va întâmpla, gazul rusesc ar putea fi furnizat Transnistriei prin Turcia, în cazul în care se va ajunge la un acord cu Gazprom.
„Acum companiile (Moldovagaz și Gazprom) fac schimb de informații mult mai intens. Avem și Vestmoldtransgaz, un operator care are anumite obligații și care știe ce să facă în caz de criză. Este fizic posibil să livrăm gaze în regiunea transnistreană dintr-o altă sursă. Cel mai important lucru aici este gradul de cooperare cu Gazprom”, a spus ministrul.
Potrivit lui Parlicov, redirecționarea livrărilor de gaze poate fi făcută rapid și va trece neobservată de consumatori.
„Nici locuitorii din regiunea transnistreană, nici noi nu vom observa această tranziție. Adică, gazul va fi livrat în regiunea transnistreană prin Turcia în mod invers. Dacă Gazprom va înceta să mai livreze gaz în regiunea transnistreană, vom avea atât energie electrică, cât și gaz, dar prețurile se vor fi schimbat deja”, a subliniat ministrul.