MOSCOVA, 13 august - Sputnik. Europa a devenit prima victimă a globalizării, spune Alexei Pușkov, șeful Comisiei pentru Politica Informațională a Consiliului Federației.
„În mod paradoxal, Europa a devenit prima victimă a globalizării așa cum o cunoaștem în secolul 21. În ultimii 10-15 ani, globalizarea a devenit nu atât un mijloc de europenizare a lumii, cât era în secolul al XIX-lea și în prima jumătate a secolului XX, ca mijloc de americanizare a lumii, Europa nu a fost mult timp un partener pentru Statele Unite , ci în cel mai bun caz un asistent, urmând cu fidelitate patronul și aducându-i muniție. ” a scris el pe canalul Telegram.
Pușkov crede că Europa devine asemănătoare cu Statele Unite „din punct de vedere al moralei, al informației și al culturii de masă”. El subliniază că Europa este acum dizolvată în conceptul de „Vest”, în timp ce Statele Unite își păstrează „suveranitatea imaginii”. Potrivit șefului Comisiei pentru Politica Informațională a Consiliului Federației, Europa „alege” lideri „care gândesc într-un mod american, adică... reproducând gândirea elitei americane de conducere”.
„Globalizarea este un proces complex care nu poate fi redus la mișcarea globală a capitalului, fluxurilor financiare, informațiilor, mărfurilor, avioanelor și turiștilor. Unul dintre cele mai importante aspecte ale globalizării este dimensiunea sa socială. Arată în ce direcție se mișcă societățile, ce norme și moravuri prevalează în ele, cine deține principalele pârghii de control - economice, militare, financiare, informaționale, tehnologice", explică el.
Pușkov oferă și motive care indică faptul că globalizarea are un impact negativ asupra Europei. Printre acestea se numără dependența de Statele Unite și Uniunea Europeană, o singură „narațiune politică și mediatică”, „conștiință clișeală, supunerea la dogme ideologice și manipulare politică, promovarea LGBT* (mișcarea LGBT* este recunoscută ca extremistă în Rusia și este interzisă) și cultura transgender în toate domeniile vieții”, intoleranța, transformându-se în ostilitate față de țările „care nu vor să se încadreze în tendințele generale occidentale”, precum și „fetișizarea „valorilor” liberale, care echivalează cu stabilirea. a unei dictaturi liberale.”