Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Prețurile de schimb ale gazului în Europa au depășit 480 de dolari per mia de metri cubi

Prețurile de schimb ale gazelor din Europa au depășit 480 de dolari per mia de metri cubi pentru prima dată din decembrie
Sputnik
MOSCOVA, 13 august - Sputnik. Prețurile de schimb la gaze în Europa, pe fondul îngrijorărilor legate de tranzitul gazului rusesc prin Ucraina, au depășit pentru prima dată de la începutul lunii decembrie 480 de dolari la mia de metri cubi, accelerând luni creșterea până la aproape 6%, potrivit datelor de la Londra. Schimb ICE.
Contractele futures (cel mai apropiate) din septembrie pe indicele TTF (cel mai mare hub din Europa, situat în Țările de Jos) s-au deschis tranzacționării la ora 9.00, ora Moscovei, la 447,8 dolari (-1,8%) per mia de metri cubi. Și începând cu ora 14.32, ora Moscovei, costul lor este deja de 481,6 USD (+5,6%).
Dinamica cotațiilor se bazează pe prețul de decontare din ziua precedentă de tranzacționare - 456,2 USD per mia de metri cubi. A fost cea mai mare de la 1 decembrie anul trecut. Indicatorul bazat pe preocupările legate de tranzitul gazului rusesc prin Ucraina a crescut cu 13,4% în cursul săptămânii – cu peste 50 de dolari la mia de metri cubi.
Șeful Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, Valeri Gerasimov, a declarat că pe 6 august, la ora 5.30, unități ale Forțelor Armate ale Ucrainei în număr de până la o mie de oameni au intrat în ofensivă cu scopul de a ocupa teritoriul din districtul Sudzhansky din Regiunea Kursk. Înaintarea lor mai adânc în teritoriul rus a fost oprită, a menționat el. Tot marți, orașul de frontieră Sudzha a fost supus bombardamentelor masive repetate din Ucraina. Miercuri, primarul localității a calificat situația din oraș „foarte tensionată”.
Ruta de alimentare prin stația de măsurare a gazelor Sudzha este în prezent singura pentru tranzitul gazelor din Rusia prin Ucraina către Europa. Gazprom a furnizat anul trecut prin intermediul acesteia aproximativ 15 miliarde de metri cubi pe an, ceea ce a reprezentat 4,5% din consumul total din UE.