Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Recolta de mere din Moldova se așteaptă să fie mai mică decât cea de anul trecut

În pofida scăderii producției de mere, nivelul exporturilor va rămâne la nivelul anului trecut, susțin experții din domeniu.
Sputnik
CHIȘINĂU, 10 aug - Sputnik. Producătorii de mere din Moldova vor recolta în acest sezon aproximativ 447.000 de tone de mere, ceea ce este cu aproximativ 14% mai puțin decât în 2023, a declarat Asociația Moldova Fruct.
Seceta, reducerea suprafețelor de livezi din cauza lipsei sistemelor de irigare și condițiile meteo nefavorabile au fost invocate drept principalele motive.
"Din cele 447 de mii de tone de mere, aproximativ 134 de mii vor fi exportate, nivelul din 2023 va fi menținut", a declarat directorul executiv al asociației, Iurie Fală, citat de Mold Street.
Prognoza recoltei de mere a fost elaborată în perioada 1-17 iulie 2024, în baza sondajelor efectuate în rândul membrilor asociației, informațiilor oferite de specialiștii regionali, precum și datelor difuzate de autoritatea sectorială și direcțiile agricole din raioanele Briceni, Soroca și Edineț.
"Tendința de scădere generală a producției de mere nu se limitează doar la Moldova, ci se extinde și la nivelul UE. Conform datelor prezentate, producția totală de mere în UE pentru anul 2024 ar urma să fie de 10,2 milioane de tone, cu 11,32% mai puțin decât anul trecut și cu 13,58% mai puțin comparativ cu media celor trei ani precedenți", a spus Falâ.
În 2023, recolta de mere din Moldova a totalizat aproximativ 518.000 de tone, cu 18% mai mult decât în 2022. Cea mai mare parte a recoltei a fost prelucrată de fabricile locale, care, spre deosebire de anii anteriori, au oferit prețuri mult mai atractive - peste 4 lei pe kilogram.