Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

O delegație a Congresului SUA a ajuns în Taiwan

O delegație de femei Congresul american din partea Partidului Democrat din SUA a sosit în Taiwan
Sputnik
CHIȘINĂU, 11 aug - Sputnik. O delegație formată din patru membre ale Camerei Reprezentanților din SUA din partea Partidului Democrat a sosit în Taiwan, unde se va întâlni cu autoritățile insulei, a anunțat Ministerul taiwanez de Externe.
Delegația formată din patru femei parlamentar a fost condusă de Marilyn Strickland, membră a Congresului și reprezentantă a districtului 10 din statul Washington. Delegația va rămâne pe insulă până la 15 august.
În cadrul vizitei, delegația se va întâlni cu oficiali, inclusiv cu șeful personalului insulei, Lai Qingde, și cu adjunctul acestuia, Xiao Meiqin. Aceștia vor discuta despre relațiile dintre SUA și Taiwan și despre probleme de securitate în Strâmtoarea Taiwan.
Situația din jurul Taiwanului a escaladat semnificativ de la vizita pe insulă, la începutul lunii august 2022, a lui Nancy Pelosi, pe atunci președinte al Camerei Reprezentanților a SUA. China, care consideră insula drept una dintre provinciile sale, a condamnat vizita lui Pelosi, considerând-o drept o mișcare a Statelor Unite de sprijinire a separatismului taiwanez, și a desfășurat exerciții militare pe scară largă.
Relațiile oficiale dintre guvernul central al Chinei și provincia sa insulară s-au rupt în 1949, după ce forțele Kuomintang învinse, conduse de Chiang Kai-shek, s-au mutat în Taiwan în urma unui război civil cu Partidul Comunist Chinez.
Contactele comerciale și informale dintre insula Taiwan și China continentală au fost reluate la sfârșitul anilor 1980. De la începutul anilor 1990, cele două părți au fost în contact prin intermediul organizațiilor neguvernamentale - Asociația pentru dezvoltarea relațiilor dincolo de strâmtoarea Taiwan, cu sediul la Beijing, și Fundația pentru schimburi între cele două strâmtori, cu sediul la Taipei.