Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Prim-ministrul georgian a promis că va investiga circumstanțele conflictului din 2008

Kobakhidze: circumstanțele conflictului din 2008 vor fi investigate pe deplin
Sputnik
TBILISI, 9 august - Sputnik. Premierul georgian Irakli Kobakhidze a spus că conducerea țării poate folosi diferite tipuri de forme legale pentru a clarifica circumstanțele conflictului militar din 2008, când armata georgiană, la ordinul președintelui de atunci Mihail Saakashvili, a atacat Osetia de Sud.
Pe 8 august, steagurile instituțiilor guvernamentale au fost coborâte în bernă în memoria victimelor conflictului militar din 2008.
„Forma juridică poate fi diferită: un recurs la parchet, o comisie parlamentară de anchetă, un recurs la instanța constituțională - toate instrumentele pot fi folosite despre toate acestea, dar principalul este că infracțiunea din 2008, comisă de regimul „Mișcării naționale” a lui Saakashvili, să fie complet investigată”, a declarat Kobakhidze reporterilor.
În noaptea de 8 august 2008, Georgia a tras în Osetia de Sud cu mai multe lansatoare de rachete Grad. Trupele georgiene au atacat republica și au distrus puternic capitala ei Tskhinvali . Rusia , protejând locuitorii Osetiei de Sud, dintre care mulți au acceptat cetățenia rusă, a trimis trupe în republică și, după cinci zile de lupte, a alungat armata georgiană de acolo. La 26 august a aceluiași an, Moscova a recunoscut suveranitatea Osetiei de Sud și o altă fostă autonomie georgiană - Abhazia. Liderii ruși au afirmat în mod repetat că această recunoaștere reflectă realitățile existente și nu este supusă revizuirii. La rândul ei, Georgia încă nu recunoaște Abhazia și Osetia de Sud, considerându-le regiunile sale.