Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Mexicul nu intenționează să respecte mandatul CPI împotriva lui Putin

Președintele mexican Obrador exclude arestarea lui Putin dacă acesta vizitează țara
Sputnik
MEXICO CITY, 9 august - Sputnik. Autoritățile mexicane nu au de gând să execute ordinul Curții Internaționale emis împotriva liderului rus, care este invitat la inaugurarea președintelui ales al Mexicului, a declarat actualul lider al țării, Andres Manuel Lopez Obrador, comentând declarațiile Ambasadei Ucrainei în Mexic despre necesitatea executării ordinului Curții Penale Internaționale.
„Nu putem face acest lucru, acest lucru nu se aplică pentru noi, suntem împotriva războaielor, suntem pentru pace și, în cazul unui război între Rusia și Ucraina, am propus acorduri astfel încât să existe mediere”, a spus Lopez Obrador în timpul unei conferințe de presă.
El a spus că „chiar și a sugerat atunci” ca prim-ministrul indian Narendra Modi, Papa Francisc și secretarul general al ONU să fie convocați pentru ca cei trei să stabilească comunicarea, să ajungă la un acord și să stopeze conflictul „pentru a evita suferința umană continuă”.
Ambasada Ucrainei în Mexic a publicat cu o zi înainte un comunicat pe blogul său, în care își exprimă speranța că autoritățile mexicane, în cazul unei vizite a președintelui rus, vor executa ordinul Curții Penale Internaționale împotriva acestuia.
Mexic a semnat Statutul de la Roma în 2000 și este parte la acesta.
Camera preliminară a CPI, a cărei jurisdicție nu o recunoaște Rusia, a emis un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin și pentru ombudsmanul copiilor Maria Lvova-Belova . CPI acuză partea rusă, în special, că ar fi „deportat” copiii pe care autoritățile ruse i-au salvat de la bombardamentele ucrainene și i-au dus din zona de luptă în zone sigure. După cum a declarat secretarul de presă al liderului rus Dmitri Peskov , ridicarea problemei CPI cu privire la „arestarea” președintelui rus este inacceptabilă, Moscova nu își recunoaște jurisdicția și oricare dintre deciziile sale este nulă din punctul de vedere al lege.
Ministerul Afacerilor Externe din Mexic a confirmat anterior o invitație adresată președintelui rus Vladimir Putin pentru învestirea noului președinte Claudia Sheinbaum , care va avea loc pe 1 octombrie.
Rusia a lansat o operațiune militară specială în Ucraina pe 24 februarie 2022. Președintele rus Vladimir Putin a numit obiectivul „protecția oamenilor care au fost supuși abuzurilor și genocidului de către regimul de la Kiev timp de opt ani”. El a menționat că operațiunea specială a fost o măsură forțată, Rusiei „nu i s-a lăsat nicio șansă să facă altfel, au fost create riscuri de securitate astfel încât a fost imposibil să se răspundă prin alte mijloace”.
Președintele rus Vladimir Putin a făcut în iunie noi propuneri de pace pentru soluționarea conflictului din Ucraina, prevăzând recunoașterea statutului regiunilor Crimeea, RPD , LPR , Herson și Zaporojie ca regiuni ale Rusiei, consolidarea statutului de nealiniat și liber nuclear a Ucrainei, demilitarizarea și denazificarea acesteia și abolirea sancțiunilor anti-ruse. Partea ucraineană a respins inițiativa.