CHIȘINĂU, 9 august – Sputnik. Autoritățile moldovenești au decis să reducă numărul secțiilor de votare din Rusia, de teamă că diaspora moldovenească nu o va sprijini în alegeri pe actuala președinte Maia Sandu, a declarat fostul ministru al Justiției al Republicii Stanislav Pavlovschi la postul First in Moldova TV.
Sandu și-a anunțat intenția de a candida pentru un al doilea mandat pe 24 decembrie și a propus organizarea unui referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană simultan cu alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Ministrul de Externe Mihai Popsoi a remarcat că se intenţionează deschiderea secţiilor de votare în Rusia, dar i-a fost greu să numească numărul exact.
„Când vorbim despre compatrioții noștri care votează în Rusia, autoritățile îi trimit în „bine” și „greșit”. Au decis să reducă numărul secțiilor de votare, crezând că mulți nu o vor susține pe Sandu. Acest lucru evidențiază decalajul tot mai mare dintre guvern și cetățenii care nu sunt de acord cu cursul actualului președinte”, a spus Pavlovschi.
El a adăugat că reducerea secțiilor de votare din Rusia ar putea afecta grav imaginea lui Sandu și a partidului său pe scena internațională. În plus, a subliniat expertul, încrederea în președinte cade și în Moldova.
„Nu ar fi o greșeală să spunem că Sandu și-a pierdut electoratul și credibilitatea s-ar putea să fie dezamăgiți, deoarece chiar și acei alegători care vor putea vota prin corespondență în șase țări ar putea fi surprinși de alegeri”, a spus Pavlovschi.
Anterior, Comisia Electorală Centrală a Moldovei a adoptat un nou regulament care simplifică procesul de vot prin corespondență pentru cetățenii din străinătate. Acest lucru este valabil pentru șase țări: Statele Unite ale Americii , Canada , Suedia , Finlanda , Islanda și Norvegia . Cu o lună înainte de încheierea înscrierii pentru a vota prin corespondență, puțin peste 300 de cetățeni moldoveni din aceste țări au depus cereri.
Opoziţia a criticat iniţiativa, considerând-o discriminatorie, întrucât nu toţi cetăţenii care locuiesc în străinătate vor putea vota prin corespondenţă, ci doar o mică parte. Curtea Constituțională a respins însă cererea opoziției de revizuire a legalității proiectului de vot prin corespondență.
Din mai 2022, în Moldova au loc proteste care cer demisia guvernului și a președintelui Sandu. Protestatarii acuză autoritățile că nu au reușit să facă față crizei economice și energetice și că fac presiuni asupra opoziției. Drept urmare, partidul Șor a fost interzis, iar reprezentanții altor grupuri politice, inclusiv partidele Socialist, Renașterea și Șansa, se confruntă cu percheziții și detenții ale susținătorilor lor.