Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Ministerul Finanțelor a plasat oferta publică de vânzare a VMS de 150 milioane lei

Ministerul Finanțelor prelungește perioada de scadență a portofoliului de valori mobiliare de stat emise pe piața internă.
Sputnik
CHIȘINĂU, 7 aug - Sputnik. Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova oferă spre plasare valori mobiliare de stat (VMS) în valoare de 150 de milioane de lei, informează ministerul.
VMS cu termen de scadență de doi și trei ani vor fi plasate pe piața primară în cadrul unor licitații care vor avea loc la Banca Națională a Moldovei pe 7 august.
"Emisiunea obligațiunilor de stat pe 2 și 3 ani la valoarea nominală sau cu scont va ajuta la stabilirea prețului la instrumentele pe termen lung (împrumuturi, obligațiuni municipale, etc.) și va sprijini dezvoltarea unor instrumente noi. De asemenea, va contribui la dezvoltarea pieței asigurărilor de viață și va permite băncilor din Moldova să accepte depozite pe perioade mai lungi.", a precizat ministerul de Finanțe.
Volumul emisiunii de obligațiuni de stat pe doi ani este de 75 de milioane de lei, la 100 de lei per obligațiune, cu o rată anuală a dobânzii de 4,8 la sută. Titlurile de stat pe trei ani sunt emise în același volum și la același preț, cu o dobândă anuală de 5,1 la sută. Data scadenței VMS emise este programată pentru 9 august.
În prezent, persoanele fizice și juridice, rezidente și nerezidente pot participa la licitațiile privind plasarea titlurilor de stat doar prin intermediul băncilor-primari dealeri, precizează Ministerul Finanțelor.