Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Presa: Israelul este pregătit pentru un răspuns puternic la atacul Iranului

Times of Israel: Israelul este pregătit pentru un răspuns puternic la atacul iranian
Sputnik
MOSCOVA, 5 august - RIA Novosti. Ministrul israelian al Apărării Yoav Galant a declarat că Israelul este pregătit pentru un răspuns puternic pe fondul unui posibil atac al Iranului, potrivit acestuia, cei care vor să atace țara vor plăti un preț mare, relatează ziarul Times of Israel .
Potrivit publicației, Galant a făcut această declarație în timpul unei vizite la unitatea de tehnologie la sol a Forțelor de Apărare Israelului (IDF) .
Miercuri, mișcarea palestiniană Hamas a raportat moartea șefului Biroului Politic al mișcării, Ismail Haniyeh, ca urmare a unei lovituri israeliene asupra reședinței sale din Teheran , unde a sosit pentru a participa la inaugurarea noului președinte iranian. Mișcarea a dat vina pe Israel și Statele Unite pentru moartea lui Haniyeh și a spus că atacul nu va rămâne fără răspuns. Șeful Pentagonului , Lloyd Austin, a spus că nu are nimic de spus despre moartea șefului Biroului Politic al Hamas și despre implicarea Israelului în asta. Reprezentanții armatei israeliene, la rândul lor, au spus că „nu răspund la acuzațiile din presă” despre uciderea lui Haniyeh. Jerusalem Post a scris că autoritățile israeliene au instruit miniștrii să nu vorbească despre uciderea liderului Hamas.
Corpul Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC, unitățile de elită ale forțelor armate iraniene) a declarat, la rândul său, sâmbătă că o lovitură de răzbunare pentru uciderea lui Haniyeh va fi efectuată împotriva Israelului la momentul potrivit și la locul potrivit. Reprezentantul permanent al Iranului la ONU , Amir Said Irvani, a declarat, la ședința Consiliului de Securitate, că Teheranul, conform dreptului internațional, își rezervă dreptul la autoapărare pentru a răspunde la uciderea lui Haniya atunci când consideră că este necesar. El a mai declarat că asasinarea nu s-ar fi produs fără sprijinul serviciilor de informații americane pentru Israel. Misiunea Iranului la ONU a cerut, de asemenea, Consiliului de Securitate să impună sancțiuni împotriva Israelului pentru acte de agresiune.
Ministrul adjunct de externe al Federației Ruse Mihail Bogdanov a numit moartea lui Haniya o crimă politică absolut inacceptabilă, care amenință o escaladare în continuare în regiune.