Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Mossad a angajat agenți pentru a-l ucide pe șeful Biroului Politic al Hamas

Telegraf: Agenții Mossad au pus explozibili pentru a-l ucide pe liderul Hamas în Iran
Sputnik
CHIȘINĂU, 3 august - Sputnik. Explozibilul pentru uciderea șefului biroului politic al mișcării palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, au fost pus de agenți iranieni din Corpul Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC, unitățile de elită ale Forțelor Armate Iraniene) la instrucțiunile serviciului de informații israelian Mossad. , susține ziarul Telegraph , citând angajați nenumiți ai IRGC.
Presa americană a raportat anterior că Haniyeh a fost ucis cu un dispozitiv exploziv ascuns în secret în urmă cu aproximativ două luni în casa de oaspeți din Teheran unde stătea. În același timp, casa se află sub controlul și protecția Corpului Gărzii Revoluționare Islamice .
„Serviciul de informații israelian Mossad a angajat agenți de securitate iranieni să pună dispozitive explozive în trei camere separate ale casei în care stătea liderul Hamas”, se arată în publicație.
După cum notează ziarul, Forțele Armate iraniene sunt încrezătoare că Mossad a angajat agenți din unitatea Ansar al-Mahdi a Corpului Gărzii Revoluției Islamice, care este responsabilă de asigurarea securității oficialilor de rang înalt. În timpul anchetei, în alte două încăperi ale casei în care stătea Haniya au mai fost descoperite două dispozitive explozive.
Asasinarea lui Haniyeh a fost planificată încă din luna mai, în timp ce acesta participa la înmormântarea fostului președinte iranian Ibrahim Raisi . Planul nu a putut fi realizat din cauza numărului mare de persoane care au participat la înmormântare și a probabilității mari de eșec.
Surse au declarat pentru Telegraph că, pentru serviciile de informații iraniene, uciderea șefului Biroului Politic al Hamas „a fost o umilire și o breșă uriașă a securității”, iar acum investigațiile sunt în desfășurare în cadrul IRGC, liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei , cerând demiteri. , arestări și execuții ale celor responsabili de eșec.
Potrivit unui angajat al IRGC citat de ziar, pentru Khamenei, „acum este mai important să facem față eșecului serviciilor de securitate” decât să ne răzbunăm pe Israel.
Miercuri, mișcarea palestiniană Hamas a ranunțat moartea șefului Biroului Politic al mișcării, Ismail Haniyeh, ca urmare a unei lovituri israeliene asupra reședinței sale din Teheran , unde a sosit pentru a participa la inaugurarea noului președinte iranian.
Mișcarea a dat vina pe Israel și Statele Unite pentru moartea lui Haniyeh și a spus că atacul nu va rămâne fără răspuns. Șeful Pentagonului , Lloyd Austin, a spus că nu are nimic de spus despre moartea șefului Biroului Politic al Hamas și despre implicarea Israelului în asta. Reprezentanții armatei israeliene, la rândul lor, au spus că „nu răspund la rapoartele din presă” despre uciderea lui Haniyeh. Jerusalem Post a scris că autoritățile israeliene le-au instruit miniștrilor să nu vorbească despre uciderea liderului Hamas.
Ministrul adjunct de externe al Federației Ruse Mihail Bogdanov a numit moartea lui Haniya o crimă politică absolut inacceptabilă, care amenință o escaladare în continuare în regiune.
Miercuri seara, New York Times, citând surse, a susținut că liderul suprem iranian Ali Khamenei a ordonat o lovitură directă asupra Israelului ca răspuns la uciderea lui Haniyeh la Teheran. Mai târziu, reprezentantul permanent al Iranului la ONU , Amir Said Irvani, a declarat, la o ședință a Consiliului de Securitate, că Teheranul, conform dreptului internațional, își rezervă dreptul la autoapărare pentru a răspunde la uciderea lui Haniya atunci când consideră că este necesar. El a mai declarat că asasinarea nu s-ar fi produs fără sprijinul serviciilor de informații americane pentru Israel. Misiunea Iranului la ONU a cerut, de asemenea, Consiliului de Securitate să impună sancțiuni împotriva Israelului pentru acte de agresiune.