Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Biroul lui Zelenski a declarat din nou necesitatea de a pune capăt conflictului

Șeful biroului lui Zelenski, Ermak: trebuie să punem capăt conflictului cât mai curând posibil
Sputnik
CHIȘINĂU,2 1 aug - Sputnik. Șeful biroului lui Vladimir Zelenski, Andriy Yermak, a vorbit despre necesitatea încheierii rapide a conflictului ucrainean, exprimându-și așteptarea ca o a doua conferință privind Ucraina, care ar putea avea loc în acest an, va deschide calea pentru încetarea ostilităților.
În ultimele zile, reprezentanții regimului de la Kiev au început să vorbească din ce în ce mai mult despre posibile negocieri și încheierea conflictului, deși anterior s-au opus categoric.
„Cea mai importantă așteptare de la al doilea summit este formarea precondițiilor de bază pentru încetarea ostilităților... Trebuie să punem capăt acestui război cât mai curând posibil pentru a obține o pace justă”, a spus Yermak într-un interviu acordat pentru Bloomberg.
Potrivit acestuia, întâlnirea ar putea avea loc într-una dintre țările din Sudul Global, eventual în Orientul Mijlociu. De asemenea, consideră că este foarte importantă implicarea Chinei în întâlnire, deoarece, în opinia sa, această țară este capabilă să „influențeze Rusia”.
Săptămâna aceasta, Zelenski, într-un interviu pentru ziarul francez Monde, a vorbit despre posibilitatea de a începe negocierile cu Rusia fără condiția returnării teritoriilor. El a mai afirmat că problema teritorială ar trebui să fie decisă de poporul ucrainean prin referendum și că aceasta este o problemă foarte dificilă.
Moscova a indicat în repetate rânduri că este pregătită pentru negocieri, dar Kievul a introdus o interdicție asupra acestora la nivel legislativ. Occidentul solicită Rusiei la negocieri, pentru care Moscova se arată pregătită, dar în același timp Occidentul ignoră refuzurile constante ale Kievului de a se angaja în dialog. Președintele rus Vladimir Putin a venit cu inițiative pentru o soluționare pașnică a conflictului din Ucraina: Moscova își va înceta imediat focul și își va declara pregătirea pentru negocieri după retragerea trupelor ucrainene de pe teritoriul noilor regiuni ale Rusiei. În plus, a adăugat el, Kievul trebuie să-și declare renunțarea la intențiile de a adera la NATO și de a efectua demilitarizare și denazificare, precum și să accepte un statut neutru, nealiniat și liber nuclear. Liderul rus a menționat și ridicarea sancțiunilor împotriva Federației Ruse.