Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

SUA vor muta un submarin nuclear mai aproape de țărmurile Chinei

Newsweek: Submarinul USS Minnesota se mută din Hawaii în Guam
Sputnik
CHIȘINĂU, 1 august -Sputnik. Submarinul nuclear Minnesota al Marinei SUA este mutat din Hawaii pe insula Guam din vestul Oceanului Pacific, se presupune că din cauza formării forțelor navale în China, relatează Newsweek , citând surse din marina americană.
„Statele Unite își vor reînnoi în curând flota de submarine într-un centru militar critic din Pacificul de Vest, o decizie luată pe fundalul dezvoltării navale rapide a Chinei... Submarinul de atac rapid din clasa Virginia, cu propulsie nucleară, dar echipat standard cu rachete de croazieră, Minnesota, își va schimba portul de origine din Hawaii în Guam în noul an fiscal care începe la 1 octombrie”, scrie publicația cu referire la un reprezentant al consilierului principal pe flota de submarine al comandantului Flotei Pacificului SUA, Rick Moore.
Se observă că submarinul numit va fi prima navă din clasa sa, care va avea sediul permanent în Guam. După cum subliniază publicația, în prezent există patru submarine din clasa Los Angeles alocate escadrilei 15 de submarine de la Baza Navală din Guam, care mai târziu vor fi înlocuite cu cea mai modernă clasă Virginia.
„China este serios îngrijorată de faptul că Statele Unite își sporesc desfășurarea militară înainte în regiunea Asia-Pacific pentru a obține un avantaj militar unilateral... Îndemnăm Statele Unite să respecte cu sinceritate interesele de securitate ale altor țări și să nu mai provoace confruntări și escaladarea tensiunilor. ”, a declarat purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei în Statele Unite, Liu Pengyu.
Anterior, New York Times, citând un număr de strategi militari chinezi, a raportat că Statele Unite construiesc în mod activ baze militare în apropierea Chinei pentru a menține forțele navale chineze în spatele „primului lanț de insule” situat lângă Asia continentală în cazul un presupus conflict în regiune.