Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

SUA au suspendat sprijinul finaciar preconizat Georgiei

Blinken: SUA consideră că acțiunile Georgiei sunt incompatibile cu statutul de membru NATO și UE
Sputnik
CHIȘINĂU, 31 iul - Sputnik. SUA suspendă ajutorul financiar în valoare de aproape 100 de milioane de dolari pentru Georgia, a anunțat secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, declarația sa a fost difuzată de Departamentul de Stat.
„ După acțiunile antidemocratice întreprinse de guvernul georgian, am anunțat o revizuire cuprinzătoare a cooperării bilaterale dintre Statele Unite și Georgia. Ca urmare a acestei revizuiri, SUA suspendă asistența în valoare de peste 95 de milioane de dolari pentru sprijinul guvernului georgian”, a declarat șeful diplomației americane.
Premierul georgian Irakli Kobakhidze a declarat anterior că SUA ar trebui să joace un rol major în restabilirea relațiilor georgiano-americane. El a calificat declarațiile oficialilor americani drept un șantaj.
La jumătatea lunii mai, secretarul de stat adjunct al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, James O'Brien, a declarat în cadrul unei conferințe de presă la Tbilisi că Washingtonul ar putea impune sancțiuni personale conducerii georgiene dacă legea adoptată privind agenții străini nu respectă standardele internaționale. O'Brien a adăugat că partea americană ar putea, de asemenea, să oprească acordarea de asistență financiară dacă SUA sunt văzute ca un adversar de către autoritățile georgiene.
„Legea privind transparența influenței străine” adoptată în Georgia a fost criticată de UE și SUA. Pentagonul a amânat pe termen nedefinit exercițiile militare comune cu Georgia.
Autoritățile georgiene, la rândul lor, au declarat în repetate rânduri necesitatea de a reseta relațiile dintre cele două țări.