Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Slovacia amenință Ucraina din cauza stopării tranzitului de petrol dinspre Rusia

Fico: Slovnaft va opri livrările de combustibil către Ucraina dacă nu va exista tranzit de petrol dinspre Rusia
Sputnik
CHIȘINĂU, 29 iul - Sputnik. Rafinăria Slovnaft va opri furnizarea de motorină către Ucraina dacă regimul de la Kiev nu va relua tranzitul de petrol din Rusia, a declarat premierul slovac Robert Fitzo într-un mesaj video postat pe Facebook*.
„Dacă tranzitul de petrol rusesc prin Ucraina nu este restabilit în curând, Slovnaft nu va continua să furnizeze motorină Ucrainei”, a declarat el.
Fico a declarat că a transmis informații ambasadorului Ucrainei în această republică cu privire la o soluție tehnică pentru reluarea livrărilor de combustibil din Rusia, care fusese anterior prezentată Kievului.
Săptămâna trecută, Slovacia și Ungaria au făcut apel la Comisia Europeană din cauza acțiunilor Ucrainei, care a oprit tranzitul de petrol de la compania rusă Lukoil prin teritoriul său.
După cum a subliniat Fico, restricțiile privind tranzitul de petrol de la Lukoil din Rusia vor dăuna chiar Ucrainei. El a menționat că rafinăria Slovnaft din Slovacia, care are nevoie de petrol rusesc, „furnizează volume mari de motorină Ucrainei, care, desigur, va înceta”. Potrivit lui Fitzo, el a discutat situația cu prim-ministrul ucrainean Denis Shmîgal pentru a rezolva problema cât mai curând posibil.
Internațional
Orban: Toată lumea are un plan până când primește una peste moacă
Potrivit informațiilor furnizate de cancelaria șefului guvernului slovac, în timpul discuției cu omologul său ucrainean, acesta a subliniat că Slovacia nu va fi „ostaticul relațiilor ruso-ucrainene”. Potrivit cabinetului slovac, din cauza restricțiilor impuse de Kiev asupra tranzitului de petrol de la compania rusă Lukoil, rafinăria slovacă Slovnaft, care aparține grupului ungar MOL, va primi pentru prelucrare cu 40% mai puțin petrol decât are nevoie.
La rândul său, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a declarat că Budapesta va bloca plata compensațiilor către țările europene pentru livrările de arme către Ucraina până când Kievul nu va rezolva problema tranzitului de petrol de la Lukoil.
* Activitatea Meta (rețelele sociale Facebook și Instagram) este interzisă în Rusia fiind considerată ca extremistă.