Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Maduro a câștigat la alegerile prezidențiale din Venezuela

Maduro câștigă alegerile prezidențiale din Venezuela după procesarea a 80 la sută din procesele-verbale
Sputnik
CHIȘINĂU, 29 iulie - Sputnik. Președintele în exercițiu al Venezuelei, Nicolas Maduro, câștigă alegerile, obținând peste 50 la sută din voturi după procesarea a 80 la sută din protocoale, a declarat Elvis Amoroso, președintele Consiliului Național Electoral.
„Cu 80 la sută din datele primite, am emis primul comunicat care marchează o tendință puternică și ireversibilă. Cu o rată de participare de 59 la sută, rezultatele sunt următoarele. Primul. Nicolás Maduro Moros din partea Blocului Național Patriotic a obținut 5 150 092 de voturi, cu 51,20 %. Candidatul Edmundo Gonzalez al Consiliului Unității a primit 4 445 978 de voturi cu 44,2 la sută”, a declarat Amoroso, vorbind cu reporterii și observatorii.
Alegerile prezidențiale din Venezuela au avut loc pe 28 iulie. În acea zi, Argentina, Costa Rica, Ecuador, Panama, Paraguay, Peru și Uruguay au emis o declarație prin care au cerut o numărare transparentă a voturilor sub controlul observatorilor. În plus, președintele argentinian Javier Milay a declarat chiar înainte de anunțarea primelor rezultate ale votului că nu va recunoaște victoria lui Maduro.
Guvernul Venezuelei a considerat acest lucru drept o ingerință în alegeri și în dreptul poporului la autodeterminare. Autoritățile au precizat că oamenii au votat în mod liber și în mod legal.
După victoria sa, Maduro a declarat că Consiliul Național Electoral a fost supus unui grav atac de hacking și că autoritățile venezuelene știu cine este responsabil de acest atac.
Maduro conduce Republica Bolivariană din 2013, acesta fiind al treilea mandat prezidențial consecutiv. El va fi învestit în funcție la 10 ianuarie 2025 și va avea un mandat de șase ani.