Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Strategia de apărare națională a Moldovei aprobată de Guvern: ce conține documentul

Guvernul intenționează să majoreze cheltuielile militare până la 1 la sută din PIB până în 2030.
Sputnik
CHIȘINĂU, 18 iul - Sputnik. Guvernul a aprobat în cadrul ședinței de miercuri o nouă Strategie Națională de Apărare a Republicii Moldova pentru anii 2024-2034.
Documentul este menit să realizeze obiectivele de securitate și apărare națională stabilite în Strategia securității naționale, aprobată de Parlament în decembrie 2023.
Potrivit ministrului Apărării, Anatolii Nosatii, strategia „definește potențialele riscuri și amenințări în sectorul apărării naționale în contextul situației actuale de securitate” .
Proiectul stabilește obiectivele politicii de apărare, precum și modalitățile și resursele necesare pentru atingerea acestora. Documentul menționează în mod repetat Federația Rusă. Astfel, „operațiunile de tip hibrid”, „forțele armate ruse staționate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova”, precum și „continuarea agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei” sunt numite în strategie drept „o amenințare existențială la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova”.
„Continuarea agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei și posibila extindere a acțiunilor militare spre frontierele Republicii Moldova, în special în regiunea Odesa, pot crea premise imediate pentru acțiuni agresive împotriva statului nostru. Unul dintre obiectivele posibile - crearea de către Rusia a unui coridor militar terestru până la frontierele Republicii Moldova - poate deveni o amenințare directă la adresa ordinii constituționale și a statalității”, se spune în document.
De asemenea, se menționează că Grupul Operațional al Trupelor Ruse (OGRV) din Transnistria, precum și armata republicii nerecunoscute au un „potențial operațional semnificativ”.
️Țările UE, precum și NATO, sunt numite drept principalii aliați ai republicii.
De asemenea, strategia prevede creșterea cheltuielilor militare la 1 % din PIB până în 2030, înființarea a cel puțin o nouă tabără militară până în 2029 și a cel puțin două astfel de tabere până în 2034.
Strategia de apărare va fi înaintată parlamentului pentru aprobare.