Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldova poate fi mândră de sportivii săi olimpici

Olimpicul moldovean Dan Olaru. Foto de arhivă
Olimpicul moldovean Dan Olaru este un arcaș care își va încerca norocul pentru a treia oară la Jocurile Olimpice.
Sputnik
CHIȘINĂU, 13 iul - Sputnik. Este primul sportiv moldovean care reușește să se califice la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce în 2023 a ocupat locul patru la Jocurile Europene de la Cracovia-Malopolska.
Este vorba despre arcașul Dan Olaru, care are două victorii individuale, informează Comitetul Național Olimpic și Sportiv al Republicii Moldova.
Dan s-a născut pe 11 noiembrie 1996 la Chișinău. El a reprezentat țara la Jocurile Olimpice de vară din 2012, concurând în proba individuală masculină. Dan Olaru a fost cel mai tânăr atlet din echipa națională și portdrapelul Moldovei la cea de-a 30-a ediție a Jocurilor Olimpice. La vârsta de 15 ani, Dan Olaru i-a învins pe arcașul american de atunci Jake Kaminski și pe britanicul Terry Simon, în vârstă de 38 de ani, și a stabilit un record național cu 654 de puncte în 2012 la Londra.
Împreună cu Alexandra Mirca, el a purtat drapelul Moldovei la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo.
"Calificarea la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris nu a fost doar o realizare personală, ci și o confirmare a faptului că sprijinul potrivit poate transforma potențialul în performanță", a declarat Dan Olaru.
De obicei, sportivii remarcabili își încep cariera în copilărie sau la începutul adolescenței. Dan nu face excepție de la regulă, pasiunea tânărului pentru tirul cu arcul a început la vârsta de 11 ani, când fiind în anturajul unor prieteni implicați în acest sport, a decis să încerce și el.
"Când aveam 11 ani, aveam doi prieteni, dintre care unul practica tirul cu arcul, iar celălalt era pasionat de tirul cu arme de foc. Inspirat de exemplul lor, am decis să încerc și eu aceste sporturi. Mai întâi am tras cu arma, iar apoi am decis să practic tirul cu arcul. Am combinat aceste sporturi timp de aproximativ doi ani, în fiecare zi mergeam la antrenamentul cu pistolul și după aceea mergeam la al doilea antrenament - tirul cu arcul. După un timp mi-am dat seama că trebuie să iau o decizie cu privire la sportul pe care îl voi practica. Factorul decisiv au fost competițiile din străinătate, unde am participat în principal la tir cu arcul, iar succesele m-au ajutat să aleg acest sport", a declarat Dan.