CHIȘINĂU, 13 iul - Sputnik. Agenția pentru Protecția Mediului, responsabilă de monitorizarea sistematică la nivel național a calității aerului, a anunțat că în ultimele 24 de ore factorii meteorologici au contribuit la acumularea poluanților în aer, principala cauză fiind temperatura înaltă a aerului, radiația solară intensă, vântul slab și prezența unui strat de retenție în orele de noapte și dimineață, relatează MOLDPRES.
Potrivit agenției, concentrația maximă a depășit norma sanitară: în Chișinău mun. Concentrația maximă a depășit norma sanitară: în municipiul Chișinău - de 1,1 ori pentru dioxid de azot; monoxid de carbon - de 3,4 ori; în municipiul Bălți - de 1,2-1,6 ori pentru dioxid de azot.
Concentrațiile medii zilnice maxime admise au fost depășite: în municipiul Chișinău pentru dioxid de azot - 1,04 ori, fenol - 1,1 ori, formaldehidă - 4,9 ori; în mun. Bălți pentru suspensii solide - 1,3 ori, dioxid de azot - 1,8 ori, formaldehidă - 1,4 ori.
Amintim că meteorologii au anunțat un "cod roșu" de pericol meteorologic și promit până la +40 grade Celsius la umbră.
În nordul țării se va trece de la codul "galben" la cel "portocaliu", unde temperatura maximă a aerului în timpul zilei va fi de +36...+38°С.
În restul Moldovei, care va trece de la codul "portocaliu" la cel "roșu", temperatura maximă a aerului în timpul zilei va ajunge la +39...+40°С.
La Chișinău, din ordinul autorităților capitalei, pe străzile orașului sunt amplasate mașini de udat. De asemenea, primăria a înființat zece centre de prim ajutor în diferite cartiere ale Chișinăului, unde cetățenii pot obține apă potabilă și asistența necesară.
Inspectoratul Principal pentru Situații de Urgență a instalat, de asemenea, corturi pentru a se proteja de căldură. Cetățenii sunt sfătuiți să evite călătoriile și expunerea prelungită la lumina directă a soarelui, în special în orele amiezii, și să reducă efortul fizic, antrenamentele intensive și alte activități în aer liber.
Salvatorii avertizează asupra riscului de incendii naturale. În acest sens, cetățenii sunt rugați să se abțină de la utilizarea focului în apropierea câmpurilor, a zonelor forestiere, precum și a zonelor de agrement, să nu dea foc vegetației uscate și gunoiului menajer pentru a curăța terenurile agricole și parcelele gospodăriilor.