Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Recensământul populației și locuiințelor s-a încheiat: BNS prezintă date preliminare

Astăzi, Biroul Național de Statistică a prezentat date preliminare cu privire la Recensământul populației și a locuiițelor
Sputnik
CHIȘINĂU, 9 iul - Sputnik. Cu prilejul încheierii Recensământului populației și locuiințelor, BNS a organizat astăzi un eveniment de totalizare a activităților la care au fost prezentate date preliminare cu privire la numărul persoanelor și locuințelor recenzate, anunță un comunicat emis de această instituție.
Evenimentul organizat de Biroul Național de Statistică (BNS) a fost cu susținerea Uniunii Europene și Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA). La acest eveniment s-au întrunit peste 100 de participanți, reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, mediului academic, societății civile, mass-media, precum și personalului de recensământ antrenat în procesul de colectare a datelor pe teren.
Potrivit comunicatului publicat, se menționează că, în perioada 8 aprilie-7 iulie 2024 în țara noastră a avut loc Recensământul populației și locuințelor (RPL), care a reprezentat o activitate de anvergură națională, având drept scop prioritar producerea statisticilor oficiale privind numărul și distribuția teritorială a populației cu reședință obișnuită, structura etnică și religioasă, structura demografică și socioeconomică, precum și fondul locativ și condițiile de locuit ale persoanelor care locuiesc pe teritoriul țării.
„Potrivit datelor preliminare prezentate în cadrul evenimentului, în perioada 8 aprilie-7 iulie 2024 în cadrul Recensământului populației și locuințelor au fost recenzate 2448 mii de persoane, care includ atât persoanele cu reședință obișnuită, cât și cele fără reședință obișnuită în Republica Moldova, inclusiv eventualele dublări, care vor fi identificate la etapa de procesare. Totodată, în perioada sus-menționată au fost recenzate 1655 mii de locuințe, inclusiv cele ocupate, secundare și neocupate”, se menționează în comunicatul BNS.
Totodată, în cadrul evenimentului a fost menționat că, în perioada 15 iulie-11 august 2024, BNS va desfășura Ancheta postrecenzare care are drept scop evaluarea activității de recenzare, inclusiv estimarea gradului de acoperire și a erorilor de conținut a datelor.
Primele rezultate (date preliminare) de la recensământ urmează să fie anunțate la sfârșitul anului 2024, după procesarea datelor, cu utilizarea surselor de date administrative, iar rezultate finale detaliate, inclusiv pe grupă de vârstă, sex, localitate etc., vor fi disponibile și publicate până la finele anului 2025.
Recensământul se desfășoară o dată la zece ani, fiind o activitate organelor de statistică prin care oferă tabloul demografic complet al țării. Datele colectate în urma recensământului vor oferi informații pentru elaborarea politicilor publice, naționale și locale, necesare pentru dezvoltarea economică și socială a țării.