Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Israelul a spus că va păstra opțiunea de a relua războiul din Gaza

Biroul lui Netanyahu: Israelul va păstra opțiunea de a relua războiul din Gaza
Sputnik
TEL AVIV, 8 iulie - Sputnik. Israelul își păstrează opțiunea de a relua războiul în Fâșia Gaza până când toate obiectivele declarate vor fi atinse, indiferent de termenii acordului de ostatici cu mișcarea palestiniană Hamas, a declarat biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu.
"Prim-ministrul rămâne angajat cu principiile deja agreate de Israel. Orice acord va permite Israelului să se întoarcă și să lupte până când toate obiectivele de război vor fi atinse", se arată în declarație.
Printre alte principii ale poziției israeliene cu privire la negocierile cu Hamas prin mediatori, biroul primului ministru a remarcat imposibilitatea folosirii graniței Fâșiei Gaza cu Egiptul pentru a introduce arme de contrabandă către radicali și imposibilitatea returnării „miilor de teroriști înarmați în nordul Fâșia Gaza”.
„Planul, agreat de Israel și aprobat de președintele american Joe Biden, va permite Israelului să returneze răpiții fără a prejudicia alte obiective de război”, a adăugat biroul primului ministru.
La începutul acestei săptămâni, Qatar a reluat negocierile prin mediatori pentru o încetare a focului în Fâșia Gaza în schimbul eliberării ostaticilor. Șeful serviciului de informații israelian Mossad , David Barnea, s-a întors vineri de la Doha din prima rundă de negocieri. Biroul lui Netanyahu a spus că negocierile vor fi reluate săptămâna viitoare. Ei au subliniat, de asemenea, că diferențele dintre părți rămân încă.
Procesul de negocieri a fost în impas de mai bine de o lună de când președintele american Joe Biden, în numele Israelului, a anunțat un nou plan de rezolvare a conflictului din enclava palestiniană.
Potrivit oficialilor israelieni, în enclava palestiniană sunt încă ținuți 120 de ostatici, dintre care peste 40 sunt presupuși morți. În timpul diferitelor operațiuni și eforturi umanitare, 135 de persoane au fost eliberate din captivitatea Hamas, cifră care include ostaticii morți ale căror cadavre au fost scoase din enclavă.