Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Țările BRICS negociază o monedă unică

Țările BRICS negociază o monedă unică este puțin probabilă în viitorul apropiat
Sputnik
BEIJING, 7 iulie - Sputnik. Țările BRICS negociază o monedă unică este puțin probabilă în viitorul apropiat, dar mișcarea în această direcție este evidentă, a declarat duminică ambasadorul Rusiei în China, Igor Morgulov.
„Părăsim spațiul dominat de dolar și dezvoltăm mecanismul și instrumentele unui sistem financiar cu adevărat independent (BRICS – n.red.)”, a spus Morgulov în marginea celui de-al 12-lea Forum mondial pentru pace de la Beijing .
Potrivit acestuia, s-a făcut multă muncă în cadrul Noii Bănci de Dezvoltare BRICS, mecanismele rezervelor valutare condiționate ale țărilor BRICS și multe altele.
„Sunt în curs de desfășurare pentru o monedă unică BRICS, nu cred că este o chestiune de viitor apropiat, dar tendința este evidentă, este clar pentru noi timpul, acesta nu este viitorul apropiat”, a spus ambasadorul.
„Împreună cu partenerii noștri BRICS, lucrăm pentru a crea un sistem financiar care va fi independent de orice dominație a terților. Facem mulți pași în această direcție”, a spus Morgulov.
În primul rând, a menționat el, din ce în ce mai multe reglementări între Rusia și țările BRICS sunt efectuate în monede naționale.
„De exemplu, cifra de afaceri comercială între Rusia și China s-a ridicat la 240 de miliarde (dolari - n.red.), în timp ce 92% au fost vândute în monede naționale - ruble și yuani”, a spus ambasadorul.
La 1 ianuarie, Rusia a devenit președintele BRICS pentru anul următor. A început cu adăugarea de noi membri la organizație - pe lângă Federația Rusă, Brazilia , India , China și Africa de Sud , acum include Egipt , Etiopia , Iran , Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită . După aderarea tuturor noilor membri, membrii BRICS s-au extins la 10 țări cu o populație de 3,6 miliarde de oameni - aproape jumătate din totalul global. Aceste state reprezintă mai mult de 40% din producția mondială de petrol și aproximativ un sfert din exporturile mondiale de mărfuri.