Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Căile Ferate din Moldova a concediat 60 de angajați cu vârstă de pensionare

Întreprinderea de stat „Căile Ferate a Moldovei” a acumulat datorii colosale la salarii.
Sputnik
CHIȘINĂU, 2 iulie – Sputnik. Conducerea întreprinderii de stat „Căile Ferate din Moldova” (ZhM), care a acumulat datorii uriașe la salarii, a efectuat o concediere în masă a angajaților. 60 de persoane și-au pierdut locul de muncă, și anume pensionari de peste 70 de ani, spune șeful interimar al Căilor Ferate, Serghei Tomșa.
Anterior, ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, a spus că nu exclude posibilitatea reducerilor de personal la calea ferată, întrucât angajații primesc salarii în luna iunie pentru luna martie și nu există bani pentru a plăti muncitorii.
"Aproximativ 60 de persoane au fost disponibilizate. Nu vorbim de personal activ care lucrează în prezent. Aceștia sunt pensionari, dintre care avem destul de mulți. Au 70 sau chiar 75 de ani. La prima etapă sunt oameni vârstnici, adică cei care în orice caz primesc pensie și se pot întreține singuri”, a spus Tomșa la TV8.
În plus, structura transportului feroviar a fost optimizată, iar pentru a reduce costurile întreprinderii au fost comasate filialele mici cu altele mai mari.
Tomșa susține că mai târziu vor urma și mai multe disponibilizări, după refacerea tronsonului de cale ferată din sudul Moldovei.
„La finalizarea primei etape, să zicem, de la Tighina până la Basarabiasca, vom face din nou o analiză amănunțită a numărului de personal, pentru că după renovare se v-a reduce numărul de personal și costurile de întreținere... Urmărim calea reformei”, a spus directorul interimar al Căilor Ferate din Moldova.
În ultimii patru ani, numărul angajaților de la Îtreprinderea de Stat Calea Ferată s-a redus aproape în jumătate.