Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Ioniță bate alarma: exporturile Moldovei continuă să scadă

Ioniță bate alarma: exporturile Moldovei continuă să scadă
Sputnik
CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Exporturile Moldovei continuă să scadă, iar în luna aprilie în valoare anuală au fost de 3,87 miliarde USD în scădere cu 460 milioane USD față de maxima din 2022, scrie expertul economic, Veaceslav Ioniță.
Potrivit lui, principalul factor de scădere a exporturile este scăderea exporturilor de produse petroliere, un produs ”tradițional” moldovenesc.
Astfel, în primul trimestru din 2023 exporturile anuale de produse Petroliere a ajuns la 680 milioane USD, iar acum au coborât până la 307 milioane USD. De fapt războiul din Ucraina a generat exporturi suplimentare pentru Moldova de până la 970 milioane USD anual, în primul rând datorită exporturilor de produse petroliere, dar și alte bunuri importate din diverse țări și exportate apoi în Ucraina, sau importate din Ucraina și exportate în alte țări.
„Acum Ucraina î-și rezolvă problemele sale de import/export prin alte căi și Moldova încet, încet este scoasă din ecuație", scrie expertul.
Societate
Pfizer este acuzat în SUA de tăinurea unor date periculoase despre vaccinul său anti COVID