CHIȘINĂU, 17 iun - Sputnik. În mai 2024, Rusia a depășit Statele Unite ale Americii în ceea ce privește livrările de gaze către Europa, în pofida tuturor încercărilor regiunii de a refuza gazul rusesc, a relatat ziarul Financial Times citând date ale companiei analitice ICIS.
"Importurile de gaze din Rusia în Europa le-au depășit în mai pe cele din SUA pentru prima dată în ultimii aproape doi ani, în pofida eforturilor regiunii de a se desprinde de combustibilul fosil rusesc.... Deși inversarea a fost influențată de circumstanțe speciale, ea evidențiază dificultatea de a reduce în continuare dependența Europei de gazul rusesc, în condițiile în care unele țări est-europene rămân dependente de importurile de gaz din țara vecină", scrie publicația.
Potrivit companiei, în mai 2024, livrările de gaze și gaze naturale lichefiate (GNL) din Rusia reprezentau 15% din totalul livrărilor către UE, Marea Britanie, Elveția, Serbia, Bosnia și Herțegovina și Macedonia de Nord, în timp ce ponderea livrărilor de GNL din SUA către aceleași țări era de 14%, cea mai mică din august 2022.
Ziarul subliniază că această situație se datorează unor "factori excepționali", cum ar fi o defecțiune la o importantă instalație de export de GNL din SUA. ISIC consideră că această situație "probabil nu va dura mult timp", deoarece Rusia va putea livra GNL prin intermediul Drumului Maritim al Nordului către Asia încă din vară.
În martie 2022, UE a elaborat planul RePowerEU, care prevede măsuri de eliminare treptată a importurilor de combustibili din Rusia, de îmbunătățire a securității aprovizionării și de sprijinire a tranziției ecologice și propune măsuri suplimentare de reducere a cererii de gaze și de energie electrică.
Anterior, Federația Rusă a declarat în repetate rânduri că Occidentul a făcut o greșeală gravă prin refuzul de a cumpăra hidrocarburi din Rusia, va cădea într-o nouă dependență mai puternică din cauza prețurilor mai mari. Moscova a precizat că cei care au refuzat să cumpere de la Rusia cumpără în continuare petrol și gaze mai scumpe prin intermediari și vor continua să cumpere petrol și gaze rusești.