CHIȘINĂU, 15 iun - Sputnik. Confiscarea activelor Moscovei de către țările G7 ar putea să le coste aproape 83 de miliarde de dolari, adică suma pe care acestea au investit-o în economia rusă, a calculat RIA Novosti pe baza datelor serviciilor naționale de statistică.
Potrivit calculelor agenției, volumul investițiilor directe în economia rusă ale membrilor G7 la sfârșitul anului 2022 (deocamdată nu există date ulterioare) se ridica la 82,8 miliarde de dolari.
Cel mai mare investitor a fost Marea Britanie - conform ultimelor date disponibile, mărimea activelor a fost estimată la 18,9 miliarde de dolari. Urmează Germania (17,3 miliarde de dolari), Franța (16,6 miliarde de dolari) și Italia (12,9 miliarde de dolari). Investitorii americani au investit 9,6 miliarde de dolari, cei japonezi 4,6 miliarde de dolari, iar cei canadieni 2,9 miliarde de dolari.
Liderii G7 au confirmat vineri, într-o declarație făcută după summit-ul din Italia, că intenționează în mod oficial să acorde Ucrainei împrumuturi de aproximativ 50 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului, care vor fi rambursate din veniturile obținute din activele înghețate ale Rusiei. De asemenea, ei au cerut Moscovei să plătească 486 de miliarde de dolari pentru presupusele daune cauzate Kievului, amenințând că nu vor debloca fondurile rusești care sunt înghețate până la această dată.
După începerea Operațiunii militare speciale în Ucraina, UE și țările G7 au înghețat aproape jumătate din rezervele valutare ale Moscovei, în valoare de aproximativ 300 de miliarde de euro. Mai mult de 200 de miliarde sunt deținute în UE, majoritatea în conturile Euroclear din Belgia.
Ministerul rus al Afacerilor Externe a calificat acest lucru drept furt, menționând că Bruxelles-ul țintește activele de stat ale țării.
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a avertizat că Rusia va răspunde dacă rezervele sale vor fi confiscate. Potrivit acestuia, Moscova are, de asemenea, opțiunea de a nu returna fondurile pe care țările occidentale le-au păstrat în Rusia.