CHIȘINĂU, 8 iunie - Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ținut un discurs despre economia acestei țări și a discutat probleme de politică globală la sesiunea plenară a Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF).
Creșterea economiei rusești
Rata de creștere economică a Rusiei depășește media globală, având o creștere a PIB-ului de 3,6% în 2023 și de 5,4% în primul trimestru al anului 2024, a declarat Putin.
„O sarcină a fost deja stabilită: până la sfârșitul acestui deceniu, capitalizarea pieței bursiere din Rusia ar trebui să se dubleze aproximativ și să reprezinte două treimi din produsul intern brut”, a spus el.
Putin a subliniat că Rusia a depășit Japonia și Germania pentru a deveni a patra economie a lumii în ceea ce privește paritatea puterii de cumpărare, dar trebuie să fie asigurată o creștere stabilă în continuare.
"Ne-am stabilit obiectivul de a deveni una dintre cele mai mari patru economii din lume. Apropo, chiar săptămâna trecută, Banca Mondială a făcut calcule suplimentare și a plasat Rusia pe locul patru. Am ajuns în fața Japoniei", a declarat liderul rus.
„Dar ceea ce aș vrea să subliniez: desigur, nu este vorba despre sistemele de evaluare și modul de calcul al PIB-ului și nici măcar despre atingerea formală a celui de-al patrulea loc - suntem undeva aproape, Rusia, Japonia și Germania, suntem mai sus, dar diferența este mică. Ne dăm seama însă că trebuie să ne confirmăm și să ne consolidăm în mod constant pozițiile de lider, nici alte țări nu stau pe loc. Este important pentru noi să asigurăm pe termen lung o creștere economică constantă și de calitate", a subliniat Putin.
Relațiile cu țările BRICS
Încrederea în infrastructura de plăți a Occidentului a fost subminată de însăși țările occidentale, a declarat Putin.
„În acest sens, aș dori să remarc faptul că anul trecut ponderea decontărilor pentru exporturile rusești în așa-numitele monede toxice ale statelor neprietenoase s-a înjumătățit”, a spus el.
Liderul rus a mai spus că ponderea decontărilor în ruble pentru exporturile rusești a crescut la 40%.
„Linia BRICS lucrează la formarea unui sistem de plăți independent, care să nu fie supus presiunilor politice, abuzurilor și interferențelor sancțiunilor externe”, a declarat Putin.
El a precizat că, împreună cu partenerii săi străini, Rusia dorește să utilizeze mai mult monedele naționale în decontările din comerțul exterior și să îmbunătățească securitatea și eficiența acestor tranzacții.
Rusia este interesată să coopereze cu țările și companiile străine care au, de asemenea, un interes în ceea ce privește interacțiunea, a subliniat președintele rus.
Cu privire la relațiile cu Occidentul
Vorbind despre partenerii occidentali, președintele rus a amintit declarația lui Stalin.
„Așa cum a spus Iosif Vissarionovici - "Nu am alți scriitori", a spus el cu privire la Uniunea Scriitorilor din vremea sa, atunci când Beria a venit să îi denunțe din nou. A spus: „Nu am alți scriitori”. Prin urmare, ăștia sunt partenerii, ce să facem acum? Să intrăm în război cu toți? Dar, bineînțeles, ar trebui să căutăm astfel de acorduri și condiții care să fie în conformitate cu interesele noastre și să fie cât mai fiabile", a declarat Putin în cadrul sesiunii plenare a SPIEF.
Cu privire la „zăngănitul” armelor nucleare
Vorbind despre perspectiva utilizării armelor de distrugere în masă, Putin s-a referit la doctrina nucleară a Rusiei.
„Totul este scris acolo - a reamintit el. Utilizarea este posibilă într-un caz excepțional: în cazul unei amenințări la adresa suveranității și integrității teritoriale a țării. Nu cred că un astfel de caz a intervenit ... Rusia nu are nevoie de arme nucleare pentru a învinge atunci când există caracterul rusesc", și-a exprimat Putin încrederea.
În același timp, el a precizat că presupune că lumea nu va ajunge niciodată la punctul în care să se ajungă la atacuri cu rachete nucleare.
"Eu încă plec de la premisa că nu se va ajunge niciodată la așa ceva. Și nu avem o astfel de nevoie", a declarat Putin.
De asemenea, el și-a exprimat îndoiala că Washingtonul va intra în război cu arme nucleare strategice în cazul unor lovituri de răspuns ale Moscovei asupra Europei.
"Aceiași europeni vor trebui să se gândească la asta. Dacă cei cu care vom face un astfel de schimb [de lovituri nucleare] nu există, dacă americanii se vor implica sau nu în acest schimb de lovituri deja la nivel de arme strategice. Mă îndoiesc foarte mult. Iar europenii ar trebui să se gândească și ei la asta. Acest lucru este de netăgăduit", a precizat liderul rus.
În ceea ce privește livrările militare către țările prietene ca răspuns la acumularea de arme de către Ucraina, Rusia își rezervă dreptul de a lua astfel de măsuri. Până în prezent, a subliniat Putin, acest lucru nu se întâmplă.