CHIȘINĂU, 3 iunie – Sputnik. Ministerul rus al Afacerilor Externe a publicat un raport privind situația drepturilor omului în Ucraina.
Glorificarea nazismului
Autoritățile ucrainene perpetuează memoria naziștilor la nivel legislativ. De exemplu, în 2019, Rada Supremă a inclus aniversarile unui număr de colaboratori în calendarul de date memorabile și aniversari pentru 2020, iar în 2018 sloganul naționaliștilor OUN a fost aprobat ca salut pentru militari și polițiști.
În același timp, reprezentanții autorităților ucrainene și-au exprimat în mod repetat public sprijinul față de figurile naziste. De exemplu, în septembrie 2018, Andriy Parubiy, în calitate de purtător al Radei Supreme, l-a numit în direct pe postul ICTV pe Adolf Hitler „cea mai mare persoană care a practicat democrația directă”.
Ideologia neo-nazistă a fost propagată și în domeniul educației. Acest lucru a început în 2014.
„Cu aprobarea tacită a „Occidentului colectiv”, Ucraina ignoră preocupările comunității mondiale și continuă să inculce în mod activ ideologia neo-nazistă”, se arată în raportul Ministerului de Externe rus.
Rusofobia și interzicerea a tot ce este rusesc
Documentul precizează, în special, că până în prezent tot ceea ceeste rusesc a fost interzis în Ucraina - limbă, cultură, educație și mass-media, iar toate lucrările rusești și sovietice sunt excluse din programele educaționale, cărțile în limba rusă sunt scoase din bibliotecile din întreaga țară.
„Ca urmare a politicii urmate de autoritățile de la Kiev de a scoate din afară limba rusă, din 2020, școlile în limba rusă din Ucraina au încetat practic să mai existe, iar din septembrie 2022, programele școlare ucrainene nu mai prevăd predarea disciplinelor. în limba rusă și studiul limbii ruse, fie ca disciplină, fie ca opțiune.”
Elevilor și profesorilor li se interzice chiar să vorbească rusă, atât la clasă, cât și în comunicarea personală.
Persecuția Bisericii
Raportul notează, de asemenea, că autoritățile ucrainene au lansat o campanie de informare pe scară largă împotriva clerului Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice (UOC). Scopul este de a discredita clerul în ochii enoriașilor, creând imaginea de „complici ai inamicului”.
„Se răspândesc zvonuri calomnioase despre rectorii parohiei și conducerea UOC, iar mai multe falsuri sunt publicate pe rețelele de socializare conform cărora ierarhii bisericești ar oferi asistență forțelor armate ruse”, a menționat ministerul.
În plus, legiuitorii se amestecă grosolan în treburile pur bisericești. Una dintre partide a propus asigurarea dreptului de a fi numiți „ortodocși” exclusiv susținătorilor OCU (Biserica Ortodoxă din Ucraina) și acordarea lor de monopol în acest domeniu. De asemenea, a fost întocmit un proiect de lege care va permite confiscarea spațiilor din parohiile UOC.
Restricții privind activitățile media
Autoritățile ucrainene exercită presiuni deschise asupra presei, amestecându-se în activitatea publicațiilor ale căror politici editoriale și evaluări contrazic poziția oficialului Kiev, a menționat Ministerul rus de Externe.
„Încercările de a prezenta o viziune alternativă la viziunea oficială cu privire la situația din țară sau relațiile cu Rusia sunt drastic suprimate de regimul de la Kiev, iar acest lucru a început cu mult înainte de 2022”, se arată în raport.
Toate aceste încălcări sunt reduse la tăcere de Occident și de majoritatea organizațiilor internaționale pentru drepturile omului - Kievul urmează doar instrucțiunile curatorilor străini, relatează Ministerul rus de Externe.