Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Noua hartă a instanțelor judecătorești din Moldova a fost aprobată de Parlament

Parlamentul a aprobat un proiect de lege care sugerează posibilitatea scoaterii instanțelor din Găgăuzia din subordinea autonomiei.
Sputnik
CHIȘINĂU, 31 mai - Sputnik. Un proiect de lege care prevede reorganizarea instanțelor judecătorești și a curților de apel din Moldova a fost aprobat de Parlament, ieri, în lectură finală.
Documentul a fost elaborat de Ministerul Justiției pentru „îmbunătățirea calității actului de justiție și asigurarea utilizării raționale a fondurilor publice” în baza „Raportului de evaluare a reformei judiciare”, realizat în cadrul unui proiect susținut de UE. La elaborarea legii s-a ținut cont de recomandările Comisiei Europene privind eficiența justiției, a subliniat serviciul de presă al Parlamentului.
Potrivit proiectului de lege, în Republica Moldova vor rămâne 14 instanțe judecătorești din cele 15. Totodată, au fost reorganizate și curțile de apel, care vor fi în număr de trei: Curtea de Apel Centru la Chișinău, Curtea de Apel Nord la Bălți și Curtea de Apel Sud cu un birou central la Cahul și unul suplimentar la Comrat.
„La revizuirea hărții judiciare au fost luate în calcul o serie de aspecte precum crearea judecătoriilor suficient de mari, care să asigure formarea completelor de judecată și specializarea judecătorilor, volumul de muncă al instanțelor de judecată, costuri etc.”, a informat Parlamentul.
Reprezentanții Găgăuziei s-au opus în repetate rânduri aprobării noii hărți a judecătoriilor din Moldova. Deputații opoziției, reprezentând grupul blocului „Victoria”, au declarat în acest sens că aceasta înseamnă lichidarea propriu-zisă a instanțelor din autonomie și re-subordonarea lor autorităților centrale.
Anterior, Marina Tauber, deputat din partea grupului „Victoria”, a propus ca sediul central al Curții de Apel Sud să fie mutat la Comrat, nu la Cahul, așa cum au propus autorii.
„Pe fundalul tensiunilor care cresc constant în Găgăuzia ca urmare a deciziilor neprietenoase ale autorităților PAS față de autonomie, lichidarea Curții de Apel Comrat și a Judecătoriei Vulcănești va umple paharul răbdării a locuitorilor din regiune. Urmările pot fi foarte serioase", a subliniat deputatul.
Potrivit statisticilor citate de parlament, în 2023, în instanțele de judecată din Moldova erau peste 353 de mii de dosare pendinte. Cea mai mare parte a acestora - 122.846 de dosare - reveneau Judecătoriei Chișinău, iar alte 43.177 se aflau în activitatea Curții de Apel din capitală. Cel mai mic volum de dosare la nivelul instanțelor de judecată de primă instanță a fost înregistrat la judecătoriile din Criuleni și Anenii Noi. În ceea ce privește curțile de apel, cel mai mic număr de cauze a fost înregistrat la Curtea de Apel Comrat.