CHIȘINĂU, 24 mai - Sputnik. Astăzi, 24 mai 2024, au fost desfășurate aplicații complexe la protecția civilă cu genericul „Acțiunile organelor de conducere și forțelor protecției civile ale raionului Ialoveni la organizarea lichidării consecințelor cutremurului de pământ, inundațiilor catastrofale, alunecărilor de teren, avariilor de producție și epizootiilor”.
Conform scenariului, în urma seismului care a avut loc în această dimineață mai multe clădiri, printre care instituții de învățământ, întreprinderi, blocuri și case de locuit au fost deteriorate, fiind raportate victime multiple. Serviciile de urgență au fost alertate despre producerea mai multor incendii, care au cuprins clădirile avariate.
De asemenea, au fost deteriorate liniile de comunicație, liniile de energie electrică și gaze. Totodată, deteriorarea drumurilor a condus la producerea accidentelor rutiere cu implicarea mai multor autovehicule.
În cadrul aplicațiilor, a fost convocată Comisia Situațiilor Excepționale cu instituirea punctului de dirijare a acțiunilor, pentru ameliorarea și gestionarea situației create. Astfel, pompierii IGSU de comun cu forțele protecției civile au intervenit la lichidarea unui incendiu, care s-a produs în clădirea Liceului Teoretic „Petre Ștefănucă”. Aici, forțele antrenate au efectuat evacuarea elevilor și personalului didactic, au stins focarele de ardere, au deblocat persoanele rânite de sub dărămături, iar echipele de medici au acordat primul ajutor sinistraților.
Asemenea activități au fost simulate și în incinta căminului Școlii de Meserii Nr. 11 din satul Dănceni. Mai mult, în satul Bardar, pe teritoriul terenului extravilan salvatorii și responsabilii din cadrul autorităților publice locale au intervenit pentru stingerea flăcărilor care, conform scenaiului au afectat un lan de grâu.
Tot, pe parcursul exercițiului forțele protecției civile și serviciile de urgență au avut misiuni de consolidare a digului de protecție cu scopul prevenirii inundaților în localitatea Costești. Acțiuni de lichidare a consicențelor unui accident de circulație au avut loc pe Traseul G-104, Ialoveni-Costești, fiind efectuate lucrări de descarcerare a victimelor cu organizarea triajului medical prespitalicesc și acordarea ajutorului medical primar victimelor şi transportarea acestora la spitalul raional. Scenariul aplicațiilor a prevăzut și apariția focarelor de boli infecțioase.
Astfel, după depistarea focarului de gripă aviră la Costești, au fost întreprinse măsuri de cercetare, de stabilire a originii infecției și instalare a punctului de control sanitar. Aplicațiile complexe la protecția civilă au avut drept scop instruirea, perfecționarea și verificarea capacităților de conducere a autorităților publice locale și structurilor cu atribuții în managementul situațiilor excepționale, precum și a modului de planificare și desfășurare a acțiunilor specifice, potrivit competențelor, pe baza unor scenarii posibile și realiste.
Aplicațiile sunt organizate conform planului calendaristic al Hotărârii de Guvern nr. 937 din 29.11.2023 cu privire la măsurile de pregătire în domeniul protecției civile a Republicii Moldova pentru anul 2024.