Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

The Economist: Ordinea internațională liberală se află în pragul colapsului

Săptămânalul britanic The Economist a publicat un material unde este analizată situația actuală din economia globală, care la moment o consideră ca fiind una încurajatoare, însă la o privire mai atentă se poate observa cum s-a erodat și care în final va colapsa.
Sputnik
CHIȘINĂU, 10 mai -Sputnik. „Ordinea internațională liberală se destramă treptat”, astfel titrează coperta revistei britanice The Economist.
„Ordinea care a guvernat economia mondială mulți ani după cel de-al Doilea Război Mondial a fost subminată. Astăzi ea e aproape de colaps. Un număr alarmant de declanșatori ar putea provoca o alunecare către anarhie, unde puterea are dreptate și războiul devine din nou refugiul marilor puteri”, scrie publicația.
Prăbușirea vechii ordini este vizibilă peste tot, crede revista.
Unul dintre semnele sale distinctive sunt sancțiunile, care sunt aplicate de patru ori mai des decât în anii 1990. Există și un „război al subvențiilor”, când țările din întreaga lume, conduse de China și Statele Unite, fac injecții în economiile lor.
În plus, „fluxurile globale de capital încep să se fragmenteze”, deși dolarul este încă stabil. Și instituțiile internaționale sunt într-o mare febră.
„Instituțiile care au protejat vechiul sistem fie au încetat să mai existe, fie își pierd rapid din credibilitate. Anul viitor, Organizația Mondială a Comerțului va împlini 30 de ani, dar va petrece mai bine de cinci ani în stază (pauză artificială - N.D.). FMI este neglijat de SUA, este prins într-o criză de identitate, se zbate între agenda ecologică și asigurarea stabilității financiare. Consiliul de Securitate al ONU este paralizat, iar instanțele supranaționale precum Curtea Internațională de Justiție devin din ce în ce mai mult arme ale părților aflate în război”, scrie The Economist.
Jurnaliștii publicației cred că acum problemele din lume vor fi rezolvate de cluburi din țări care au aceleași idei, și nu de instituții globalizate. Acest lucru crește riscurile războaielor și dezastrelor ecologice. Este, de asemenea, plină de o scădere a standardelor sociale, care a atins apogeul în anii 90 - 2000, când ordinea mondială liberală era la apogeul puterii sale.