Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldova și Ucraina vor fi evaluate separat în procesul de aderare la UE

Șeful delegației UE în Republica Moldova a vorbit despre modul cum vor fi evaluate progresele înregistrate de țara noastră după începerea negocierilor cu UE.
Sputnik
CHIȘINĂU, 29 apr - Sputnik. După lansarea procesului de negocieri privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, progresul acesteia pe această cale va fi evaluat separat de cel al Ucrainei, în pofida faptului că ambele țări au primit simultan statutul de candidat la aderarea la UE, declarat șeful delegației UE, Jānis Mažeiks.
"Atunci când vor începe negocierile, acestea vor reprezenta procese individuale, realizările Moldovei și Ucrainei vor fi analizate foarte atent. Nu va fi vorba, de exemplu, dacă țara a reușit să implementeze anumite capitole sau nu. Vor fi examinate realizările", a spus el într-un interviu acordat TVR Moldova.
Potrivit lui, Republica Moldova a îndeplinit deja unele condiții importante stabilite de Bruxelles, dar există și unele deficiențe, în special în sectorul justiției, deoarece procurorul general nu a fost încă numit, iar componența Curții Supreme de Justiție nu este completă.
În iunie 2022, UE a acordat Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE, cu o serie de condiții pentru a începe în mod oficial negocierile de aderare. În cadrul summitului UE din 14 decembrie 2023, s-a decis lansarea negocierilor cu Ucraina și Republica Moldova cu privire la viitoarea aderare la comunitate.
Statutul de țară candidată și începerea negocierilor nu înseamnă că este obligatorie aderarea țării respective la UE și nici nu obligă la nimic Bruxelles-ul. Obținerea statutului de țară candidată este doar începutul unui drum destul de lung către aderarea la UE.
Turcia are statutul de țară candidată din 1999 și "negociază" aderarea la UE din 2005, Macedonia de Nord este candidată din 2005, Muntenegru din 2010, iar Serbia din 2012. Ultima țară care a aderat până acum la UE a fost Croația, acest lucru s-a întâmplat în 2013, iar procesul a durat 10 ani.